Het gebouw is gepland op dit perceel.  © Marc Peeters

Beroep tegen weigering vergunning voor gemeenschapscentrum: “Wij blijven in ons project geloven”

Westerlo -

Er is beroep aangetekend tegen de beslissing van het schepencollege van Westerlo om geen omgevingsvergunning te verlenen voor de bouw van een gemeenschapscentrum op het Crilsplein in Westerlo. “We gaan in beroep omdat we in ons project blijven geloven”, zegt Ronny Dillen namens de Evangelische Christenen die in de wijk Trienenkant een gebouw voor de eredienst willen neerpoten.

De buurtbewoners zien de plannen niet zitten. Ze vrezen diverse vormen van overlast en het schepencollege is hen daarin gevolgd. Volgens het lokale bestuur overstijgt het project de draagkracht van de buurt. “Iedereen heeft het voortdurend over een feestzaal, maar dat is het niet”, zegt Dillen. “Het moet een gemeenschapscentrum worden dat zeker niet het exclusieve bezit van Evangelische Christenen wil zijn. Ook voor de buurtbewoners kan het gebouw een meerwaarde betekenen. Er zijn diverse mogelijkheden.” Een ruime keuken in het ontwerp doet volgens de tegenstanders toch aan een feestzaal denken. “Dat we een keuken voorzien is toch normaal, al is het maar om koffie te zetten. Het is zeker geen horecakeuken die je nodig hebt in een feestzaal.”

In het voorjaar kwamen de omwonenden op straat. © Marc Peeters

Ook de bewering dat er een kinderopvang komt, is volgens de aanvragers op zijn minst voorbarig. “In het ontwerp houden we die mogelijkheid open, maar er is niets concreet.” Dillen is van mening dat het project ook een mobiliteitstoets moeten kunnen doorstaan. “Het beeld dat nu van het project wordt opgehangen is wat groter dan wat het uiteindelijk zal worden.” Voorlopig wordt volgens de aanvragers aan de plannen niets gewijzigd. De bal ligt nu in handen van de bestendige deputatie. “We wachten momenteel nog op de officiële bevestiging dat het beroep ontvankelijk is, maar dat is wellicht gewoon het geval”, zegt raadslid Frans De Cock (Open & Positief Westerlo) die de buurtbewoners bijstaat in hun protest.

Foute locatie

“Als er niets veranderd is in de aanvraag, volgt er wellicht geen nieuw openbaar onderzoek en heeft de bestendige deputatie drie maanden om een beslissing te nemen. Wij blijven uiteraard bij ons standpunt. We hebben niets tegen de Evangelische Christenen maar de keuze voor het Crilsplein is gewoon fout.” Voor de behandeling in eerste aanleg door het schepencollege werden meer dan 100 bezwaarschriften ingediend, ruim 800 mensen ondertekenden een petitie. De vrees dat het pand later voor andere dingen zou kunnen gebruikt worden dan wat nu wordt aangevraagd werd ook meegenomen door het schepencollege. (mph)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners