Verzorger Hassan Temsamani in het dierenasiel van Wommelgem, met Sam, een uit Griekenland geadopteerde hond. Hij werd afgestaan omdat hij bezoek aanviel, vond toch hier een nieuwe thuis, maar stelde opnieuw hetzelfde gedrag en kwam weer in het asiel terecht.  ©  Robin Fasseur

Asielen waarschuwen voor adoptie van straathonden uit het buitenland: “Vzw’s die dieren ‘redden’, schieten als paddenstoelen uit de grond”

Dierenasielen krijgen steeds vaker de vraag om honden op te vangen die uit het buitenland zijn geadopteerd. Spanje, Portugal, Griekenland en de jongste tijd vooral Roemenië zijn de belangrijkste herkomstlanden. De dieren zijn gewend om op straat te leven, of hebben het zwerven in hun genen, en kunnen zich niet altijd aanpassen aan hoe wij gewend zijn met huisdieren om te gaan. Ze tonen zich dan angstig en agressief. “Minstens twee, drie keer per week wil er iemand zijn uit het buitenland ‘geredde’ hond afstaan”, zegt Gert Verheyen van dierenasiel Canina in Essen. “Maar we kunnen lang niet elke hond aanvaarden, want anders zou het hier vól buitenlandse zwerfhonden zitten. En die krijgen we heel moeilijk herplaatst.”

Sylvia Mariën

Verheyen zou nooit een hond uit het buitenland adopteren - “Daar weet je toch niks over?”, maar heeft er thuis wel twee wonen uit Roemenië die in Canina waren geplaatst. “Een van de honden komt uit een inbeslagname bij de vzw Meet your new best friend uit Brecht, die Roemeense honden naar hier haalde voor er een nieuwe eigenaar was gevonden, wat niet mag. De honden leefden in die vzw in erbarmelijke omstandigheden. De tweede was bij een organisatie ontsnapt en leefde al maanden ergens in een tuin, totdat ik hem heb kunnen vangen. Laten inslapen, dat kan ik niet over mijn hart krijgen, maar ik kan met die Roemeense honden niets. Ze doen hun eigen ding in de tuin en krijgen hun eten. Zolang ze niet agressief zijn naar anderen, laat ik ze.”

LEES OOK. Kimberly kocht een pup uit Roemenië, maar dat liep helemaal mis: “Met heel veel verdriet hebben we Mauro moeten laten inslapen”

Geëuthanaseerd

Dierenasiel Canina krijgt wekelijks gemakkelijk twee, drie aanvragen om een uit het buitenland geadopteerde hond op te vangen. “Als we daar elke keer op in zouden gaan, zou het hier vol zitten. Dus dat doen we niet, want ze geraken ook heel moeilijk herplaatst”, vertelt Verheyen. “Sommige asielen nemen ze helemaal niet aan. En ja, dan kun je vermoeden dat die dieren geëuthanaseerd worden.”

Ook het asiel van Wommelgem (Blauwe Kruis) vangt hoe langer hoe meer honden uit het buitenland op, zegt Elke Boeve. “Jammer genoeg zijn er heel wat malafide organisaties actief die handelen uit geldgewin.” Voor buitenlandse zwerfhonden wordt meestal tussen 300 en 500 euro gevraagd. “Het is vaak gewoon een handel”, zegt Gert Verheyen. “Mensen beginnen misschien met goede bedoelingen, maar als er iets mis gaat, draait het toch om het geld - zo heb ik het al dikwijls gehoord. In elk dorp heb je tegenwoordig wel een vzw die honden uit het buitenland ‘redt’, ze schieten als paddenstoelen uit de grond.”

Matching

“Ik vraag me soms af hoe die hun matching doen”, zegt Elke Boeve. “Ik heb weet van een dame van tachtig die nu met een hond uit Griekenland thuis zit die mensen aanvalt die op bezoek komen. Wij vangen in het asiel nu Sam op, ook een Griekse hond, al voor de tweede keer. Mensen denken vaak ‘we geven die hond veel liefde en het komt goed’. Nee, zulke dieren hebben een zelfverzekerde hand nodig die sturing, duidelijkheid en rust biedt. Dat kan niet iedereen.”

Griekenland is momenteel een belangrijk herkomstland, zegt Boeve, “met honden uit Spanje (vooral gedumpte jachthonden, red.) en Portugal hebben we minder negatieve ervaringen.” Gert Verheyen ziet in Essen vooral Roemeense honden. “Zogezegd allemaal gered uit dodingsstations, en dat ziet er op foto dan heel zielig uit… Zo’n hond willen redden, dat is de foute ingesteldheid. Die dieren hebben het DNA van zwervers in zich, het zijn geen huishonden zoals wij die kennen”, zegt hij. “Vergelijk het met een wilde boskat die je ineens wil domesticeren. Dat kan anders uitpakken dan je misschien verwacht.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER