Schepenen Greet Geypen en Vicky Vanmarcke proberen de bootshuttle samen met handelsvoorzitter Geert Milis al eens uit. © Stad Mechelen 

Parking Keerdok opent maandag: gratis bootshuttle vaart eerste keer uit tijdens Local Friday

Mechelen -

De nieuwe parking Keerdok in Mechelen opent volgende week maandag de deuren voor het publiek. Tijdens Local Friday op 25 november zal je vanaf het Keerdok voor het eerst ook gratis naar de binnenstad kunnen varen. Met de pendeldienst over het water krijgt Mechelen er een derde shopping shuttle bij op zaterdagen en koopzondagen. De boten zijn elektrisch aangedreven.

Sven Van Haezendonck

Wie de E19 in Mechelen-Noord verlaat, kan maandag vanaf 9.30u de nieuwe randparking rechtstreeks bereiken via de N16. Net voorbij het kruispunt is er speciaal een afslagstrook aangelegd voor parking Keerdok. Er is plek voor 516 auto’s. Voor elektrische voertuigen zijn er 24 laadpunten. De eerste honderd bezoekers mogen er nu maandag gratis parkeren.

De parkeergarage ligt op wandelafstand van het Groot Begijnhof en het centrum. Bezoekers kunnen ook gebruikmaken van deelfietsen en -steps. Om de verbinding zo aangenaam mogelijk te maken, lanceren de stad en handelsorganisatie Mechelen MeeMaken vanaf vrijdag 25 november ook een gratis bootshuttle.

Om de twintig of veertig minuten

De pendeldienst verbindt in tien minuten tijd de opstapplaats aan het Keerdok met de Haverwerf. Op zaterdagen, net als op Local Friday, varen er twee boten met een frequentie van ongeveer twintig minuten. Op koopzondagen vaart er één boot met een frequentie van zo’n veertig minuten, maar wel op vaste tijdstippen.

Opstappen doe je aan het Keerdok, afstappen aan de Haverwerf. © Stad Mechelen

LEES OOK. Burger King opent restaurant in Mechelse Bruul in pand dat al jaren leegstaat

“Met deze nieuwe bootshuttle breiden we ons aanbod verder uit en willen we van parking Keerdok een ideale uitvalsbasis maken voor een bezoek aan onze stad. Bezoekers kunnen hun auto efficiënt en goedkoop parkeren en vlot de stadskern bereiken”, zegt Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+), schepen van Mobiliteit.

In parking Keerdok betaal je overdag tussen 8 en 20u maximaal 6 euro, ’s avonds en ’s nachts tussen 20 en 8u bedraagt het maximumtarief 4 euro. Een hele dag parkeren (24u) kost er tien euro.

Al zeker tot eind maart 2023

Rederij Malinska staat in voor de pendeldienst en zet daarvoor een 100% elektrische vloot in. Alleen bij extreme weersomstandigheden kan het gebeuren dat de shuttles niet uitvaren. Voorlopig vaart de gratis bootshuttle al zeker uit tot eind maart 2023. Als het project dan positief wordt geëvalueerd, wordt de termijn uitgebreid. “Met de derde shuttle spelen we in op de vraag van consumenten om gemakkelijk in het centrum te geraken”, zegt Geert Milis, voorzitter van Mechelen MeeMaken.

Wekelijks maken al meer dan duizend mensen gebruik van de shopping shuttles: de eerste vanaf de parking van de Nekkerhal, de tweede vanaf de parking van Colruyt Retail Partners in Mechelen-Zuid. “Ze zijn een extra argument voor mensen om naar Mechelen af te zakken, wat ten goede komt aan ons handelsapparaat. We blijven ons hard inzetten om onze handelaars te ondersteunen. Nieuwe initiatieven zoals de bootshuttle dragen daartoe bij”, vertelt Greet Geypen (Vld-Groen-m+).

Tijdstippen

Tijdens Local Friday op 25 november vaart de bootshuttle uit van 15 tot 21u. Op zaterdag is dat van 10 tot 19u, behalve op kerst- en oudejaarsavond (10 tot 15u). Op de Mechelse koopzondagen kan je de boot nemen van 13 tot 18u. Die vallen dit jaar nog op 4, 11 en op 18 december. In 2023 vinden de eerste koopzondagen plaats op 8 januari, 5 februari en 5 maart.

www.mechelen.be/shoppingshuttle

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen