Luk Van Soom legt zich niet neer bij de geplande verhuizing van zijn kunstwerk De Man van Atlantis in Brussel. ©  LVS, Mia Uydens

Standbeeld Luk Van Soom past niet in plannen van staatssecretaris Pascal Smet: “Slag in het gezicht”

Brussel, Rijkevorsel -

De Man van Atlantis dreigt na twintig jaar te verdwijnen uit het Brusselse straatbeeld. Het beeldhouwwerk Luk Van Soom moet na twee decennia wijken voor een heraanleg. “Een slag in het gezicht”, vindt de kunstenaar uit Rijkevorsel.

Wouter Adriaensen

Vandaag zijn de Gulden-Vlieslaan en de Waterloolaan nog drukke autowegen in het centrum van onze hoofdstad. Het Brussels Gewest wil er voorgang geven aan zwakke weggebruikers die er de lokale horeca en chique handelaars bezoeken. Daarvoor staat een herinrichting van de bovengrondse ruimte tussen de Naamse Poort en het rondpunt met de Louizalaan op de agenda.

Brusselse Champs-Elysées

In die plannen blijkt echter geen plaats voor De Man van Atlantis. “Er komt een echte stadspromenade, die kan tippen aan de Champs-Elysées in Parijs of de Passeig de Gràcia in Barcelona”, zegt Brussels staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet (Vooruit-one.brussels). “De vergunningen voor de ontwikkelingen zijn afgeleverd, die voor een groot kunstwerk moet nog aangevraagd worden. De handelaars vragen een artistiek werk met nationale aantrekkingskracht dat het winkelend publiek kan lokken, ook buiten de openingstijden van de winkels. De ruimte voor dat standbeeld is al voorzien in het herontwikkelingsplan. De Man van Atlantis wordt verplaatst.”

“Een slag in het gezicht”, reageert beeldhouwer Luk Van Soom. “Vier jaar geleden was er al sprake van deze heraanleg. Ik heb toen de plannen ingekeken en daarin werd het rondpunt waarop De Man van Atlantis staat ongemoeid gelaten. Twee jaar geleden hadden we voor het laatst overleg. Er is toen gesproken over verwijdering van het standbeeld, maar daar is het ook bij gebleven. Tot nu dus.”

Meerwaarde

Een nieuwe Brusselse locatie voor zijn werk is geen oplossing voor Van Soom. “De voorbije twintig jaar heb ik alleen maar goede reacties gekregen voor dit beeld, het staat voor niemand in de weg. Zijn de handelaars dan bevraagd over de herinrichting? De Man van Atlantis biedt ook toegevoegde waarde als dit een autoluwe straat wordt. Als fontein zorgt het voor verkoeling en de sokkel kan gebruikt worden als zitbank.”

De Man van Atlantis is niet het enige beeldhouwwerk van Luk Van Soom in Brussel. In the Cloud stelt drie mensen voor die een wolk van 8 meter dragen. Het staat op het dak van het Jacqmottegebouw en geeft zo mee vorm aan de skyline van onze hoofdstad aan het Poelaertplein. Dat werk blijft voorlopig wel gewoon waar het nu staat. Wanneer de werken aan de Gulden-Vlieslaan en Waterloolaan beginnen, is nog onduidelijk.

De Man van Atlantis past niet in de plannen voor de heraanleg van de luxueuze laan waar hij staat. © Luk Van Soom

In the Cloud staat op het dak van het Jacqmottegebouw in Brussel. Dat werk blijft voorlopig gewoon waar het nu staat. ©  rr

www.lukvansoom.com

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio