©  BELGA

Demir ook volgend jaar niet naar Klimaattop in Verenigde Arabische Emiraten

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir zal ook volgend jaar niet naar de Klimaatconferentie trekken. Dit jaar blijft de N-VA-minister al afwezig op de lopende conferentie in Egypte. Volgend jaar vindt de top plaats in de Verenigde Arabische Emiraten. Ook die eer laat Demir aan zich voorbij gaan. Dat antwoordde ze woensdag in het Vlaams Parlement op een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Sam Van Rooy.

Bron: BELGA

Dat Demir dit jaar alsnog haar deelname aan de COP27 in Egypte annuleerde was al bekend. Ze haalde onder meer het gebrek aan aandacht voor de mensenrechten aan gedurende de conferentie. 

Volgend jaar vindt de COP plaats in november, in Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten. “Gezien ik volgend jaar geen voorzitter ben van de Nationale Klimaatcommissie en ook geen woordvoerder namens België meer zal zijn voor de Europese Raad Leefmilieu, zou ik geen formele taken hebben tijdens de COP. Ik zal bijgevolg niet naar de Verenigde Arabische Emiraten afzakken”, zo zei ze in het Vlaams Parlement. 

“De kracht van goed klimaatbeleid wordt gelukkig niet bepaald door de hoeveelheid handjes dat je in de woestijn schudt, maar aan het beleid dat je zelf voert”, aldus nog Demir.

Constructieve deelname

Vlaams Belang-parlementslid Sam Van Rooy is van mening dat Demir beter wél naar de Klimaattop gaat om daar “een rel te ontketenen tegen het regime en zich uit te spreken tegen de schending van vrouwenrechten en rechten van minderheden”. Van Rooy voegt toe dat de minister “gerust het budget kan gebruiken dat dit jaar naar de deelname van drie administratief-medewerkers aan de top in Egypte zou gaan”.

In een reactie stelt de Klimaatcoalitie “nota” te nemen van de beslissing van Demir. “Handen schudden in de woestijn brengt de klimaatagenda misschien niet vooruit, maar je kop in het zand steken nog minder”, zegt Zanna Vanrenterghem, vicevoorzitter van de Klimaatcoalitie. “We wijzen nogmaals op het belang van constructieve deelname aan de onderhandelingstafel. We verwachten dat Vlaanderen begint met het Akkoord van Parijs te respecteren door de emissiereductiedoelstellingen te verhogen en constructief mee te werken aan een ambitieus en coherent Nationaal Energie- en Klimaatplan (NEKP).”

LEES OOK. Wie het écht lijkt te menen met het klimaat, blijft weg: Greta Thunberg en co. boycotten internationale top in Egypte

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER