Schepen Taelman stelde het project een jaar geleden voor.  © Marc Peeters

Voorlopig geen dienstencentrum voor Bouwel: “Onmogelijk timing op te zetten”

Bouwel -

Het gemeentebestuur van Grobbendonk moet de plannen om een lokaal dienstencentrum te bouwen op het pleintje aan de Kasteeldreef in Bouwel noodgedwongen in de koelkast houden. “Er loopt een beroepsprocedure en hierdoor is het niet mogelijk een nieuwe timing te maken”, zegt schepen Martine Taelman (GiB).

Marc Peeters

Het plan voor de realisatie van het dienstencentrum op de hoek van Kasteeldreef met Dorp werd een jaar geleden voorgesteld. Bedoeling was om het oude gebouwtje dat er nu staat te slopen en te vervangen door een laagbouw met twee zaaltjes van 60 en 90 vierkante meter. Het bestuur wil inzetten op informeren, verbinden, vorming en dienstverlening.

Door het eerder beperkte volume zal het gebouw zeker niet kunnen gebruikt worden voor grote feesten. Taelman hoopte eind dit jaar een omgevingsvergunning op zak te hebben. In dit scenario kon de bouw begin 2023 starten om in het najaar de deuren te kunnen openen.

“Maar dat zal niet lukken”, geeft de schepen toe. “Alvorens we de omgevingsvergunning kunnen aanvragen moest er eerst een verkavelingsbijstelling uitgevoerd worden. Die procedure heeft te maken met de omvorming van de bestemming van het perceel. Een buur heeft tijdens deze procedure beroep aangetekend. Dat moet nu eerst behandeld worden.”

Het gebied rond het gebouw zou voor een stuk onthard worden. © Marc Peeters

Begin volgend jaar volgt er een hoorzitting. “Wat later moet er een uitspraak volgen, maar op dat moment zijn de mogelijkheden om de juridische strijd verder te zetten nog zeker niet uitgeput. Het is dus momenteel niet mogelijk om te zeggen of en nog minder wanneer we een omgevingsvergunning gaan hebben.”

De bedenkingen die in het beroep werden opgenomen hebben te maken met te verwachten visuele hinder, geluidsoverlast en verstoorde mobiliteit. Argumenten die volgens de schepen allemaal kunnen weerlegd worden.

De kostprijs van het nieuwe dienstencentrum werd één jaar geleden geraamd op zo’n 1,07 miljoen euro. “Een prijs waarbij al rekening werd gehouden met de stijgende prijzen in de bouwsector.” Bij de budgettering werd ook rekening gehouden met een subsidie van ongeveer de helft van de kostprijs. Taelman maakt zich sterk dat de beschikbaarheid van deze toelage door de vertraging niet meteen in het gedrang zal komen.

Een renovatie van de oude parochiezaal van Bouwel wordt al langer als alternatief voor het nieuwe dienstencentrum naar voren geschoven. Een piste die het gemeentebestuur niet wil volgend omdat die sowieso veel duurder zou uitvallen.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio