Okan becijfert erg nauwkeurig de prijzen in zijn restaurant. © Filip Spoelders

Restaurant Valentino verlaagt prijzen na daling van energieprijzen: “Dit is het eerlijkste tegenover de klanten”

Lint -

De hoge energieprijzen hebben veel horecazaken aangezet om de tarieven van hun gerechten op te trekken. Ook Okan Mert Benli van Valentino in Lint deed dit. “Maar nu kunnen we ze verlagen”, zegt hij.

Filip Spoelders

Met twee ovens bleef de Italiaanse pizzeria niet immuun voor de hogere energiefacturen. “Onze maandelijkse energiekosten stegen van 700 naar 4.000 euro. Ondanks besparingen zoals enkel met de kleine oven werken, het schuiven met ons personeel en het plaatsen van ledverlichting moesten we aan het begin van de zomer onze prijzen verhogen. Zo ging een pizza margherita van 9,90 naar 11,90 euro. Deze verhoging dekte niet alle kosten want om alle uitgaven, zoals ook de prijsstijgingen van ingrediënten als bloem, kaas en sauzen, te dekken, zou een pizza margherita 18,90 euro gekost moeten hebben. Maar wie betaalt dit?”, schetst zaakvoerder Okan de situatie van de afgelopen maanden.

Stabiliserende voedingsprijzen

De voorbije weken gingen de elektriciteits- en gasprijzen naar beneden. “Onze maandelijkse energiefactuur is tot ongeveer de helft gedaald in vergelijking met de piek. De voedingsprijzen zijn niet gedaald maar zijn wel aan het stabiliseren. Om eerlijk te blijven tegenover onze klanten verlagen we daarom onze prijzen, voor wat we kunnen uiteraard.”

Okan geeft enkele voorbeelden. “De prijzen in ons restaurant zijn duurder dan die voor het leveren aan huis. Dit komt omdat we er meer BTW op moeten betalen. Maar dit prijsverschil zullen we al wegwerken richting de leveringsprijzen. Daarnaast zal een pita natuur dalen van 13 naar 11 euro. Voor de dürüm gaat de prijs van 13,5 naar 11,5 euro.”

Lonen

Volgens de zaakvoerder zouden horecazaken maandelijks hun prijzen moeten nakijken. “Prijzen verhogen, is niet leuk maar we konden niet anders. Wanneer de prijzen weer dalen, moeten we durven ze weer te verlagen. Dit gebeurt echter veel minder want ook de lonen zijn uiteraard gestegen. Begin volgend jaar is er een loonindexering in de horeca en dan gaan wij opnieuw moeten berekenen wat de gevolgen voor onze prijzen zijn. Daarom blijft het eerlijk om maandelijks je prijzen na te kijken”, besluit Okan, die de zaak in 2015 van zijn vader overnam. Die opende het in 1999 aan de Lintse Duffelsesteenweg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Energiecrisis