©  BELGA

Antwerp vecht ‘Belgenregel’ verder aan, Europees Hof buigt zich vandaag over de zaak

Het Antwerpse verzet tegen het aantal zogenaamde ‘home grown players’ in de kern gaat voort. De Europese voetbalbond (UEFA) verplicht clubs sedert 2009 om minstens acht lokaal opgeleide spelers te hebben in een selectielijst van 25. In België geldt dan weer dat zes van die ‘voetbalbelgen’ op het wedstrijdblad moeten staan. Regels die de Great Old betwist.

dige

Antwerp is van mening dat deze richtlijn in strijd is met het vrije verkeer van werknemers en de wetgeving omtrent vrije concurrentie binnen de Europese Unie. De club wil een kritische benadering van het huidige systeem, net om toptalenten langer in België te kunnen houden en ze op het juiste tempo in de eerste ploeg te integreren. De voorbije jaren investeerde Antwerp veel geld in Belgische pionnen als Alderweireld, Balikwisha en Bataille. Maar evengoed in Engels en Nainggolan. Ook de jeugdacademie, waarvan Vermeeren een belangrijk eindproduct is, kreeg een stevige upgrade.

Een eerdere poging om de huidige reglementering aan de kaak te stellen bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) mislukte. Daarop volgde een annulatieberoep bij de Franstalige Rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel, die op haar beurt de zaak doorverwees naar het Europees Hof van Justitie. In een hoorzitting worden vandaag twee vragen behandeld. Ten eerste: is de regel van de UEFA betreffende lokaal opgeleide spelers een inbreuk op het Europese recht? En twee: is de Belgische regel van zes ‘voetbalbelgen’ op het blad een inbreuk op het Europese recht? Een uitspraak in deze zaak hoeven we niet meteen te verwachten.

Vastgoed

Jobs in de regio