Magda Janssens, de oudste inwoner van de Benelux, maandag in haar rusthuiskamer. ©  Tom Cornille

Magdalena (110) uit Zandhoven is oudste inwoner van Benelux: “Mamie zei altijd dat ze nooit oud zou worden”

Zandhoven -

Na het overlijden van de 111-jarige Marcelle Lévaz uit het Waalse Remicourt, is Magdalena Janssens (110) uit Zandhoven de oudste inwoner van de Benelux. “Soms zitten we gewoon wat naar elkaar te kijken, zonder iets te zeggen. Ook daar geniet ze van”, vertelt haar dochter Francine Ceulemans (76), die dagelijks op bezoek gaat in woon-zorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw van Troost.

Kristin Matthyssen

“Madeleine”, zoals ze soms wordt genoemd, is geboren op 16 maart 1912 en is dus 110. Ze is afkomstig uit Deurne-Noord. Toen ze trouwde, verhuisde ze naar Wilrijk. Haar man, Paul Ceulemans, papie, overleed in 2001 toen hij 96 jaar oud was. Hij was verzekeringsmakelaar, zij huisvrouw. Ze zijn dus heel lang samen geweest. Op haar 90ste verhuisde Magda naar woon-zorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw van Troost in Zandhoven, omdat haar dochter Francine daar in de buurt woont. Zoon André (88) woont in Antwerpen en komt ook nog minstens elke twee weken langs. Het geheim van Magda zijn haar sterke genen en haar sobere levensstijl. Haar zus Laura, die in Lier woonde, werd 103. De twee waren heel hecht.

Magda (links) enkele jaren geleden samen met haar zus Laura, die 103 werd. ©  rr

Toen Laura enkele jaren geleden overleed, werd beslist om dat niet te zeggen. “Vorige week heeft ze toevallig nog eens opgemerkt dat het lang geleden is dat ze Laura nog heeft gezien”, vertelt Francine. “Ze is naar de hemel, heb ik verteld, maar mama reageert daar eigenlijk niet echt op. Net zoals ze vandaag niet reageerde op het nieuws dat ze nu de oudste van de Benelux is. Maar toch is ze nog bij de pinken. Zo kan ze nog altijd kloklezen op haar polshorloge. Naar wat ik vernam, is dat een van de dingen die verdwijnt bij mensen met Alzheimer, omdat ze het besef van tijd verliezen. Zelf weet ze nog wanneer het tijd is om naar bed te gaan. Ze weet ook dat ik meestal rond 16u op bezoek kom. Daar zit ze dan de hele dag op te wachten.”

Beetje achterdochtiger

Magda ziet en hoort niet zo goed meer, wat haar de laatste jaren wat achterdochtiger heeft gemaakt. “Ze is nooit een barse vrouw geweest, maar als het haar niet aanstaat, zal ze het zeggen. Ze is nog koket en geniet ervan om mooi opgekleed en gecoiffeerd te zijn. Soms leg ik wel eens een combinatie klaar, maar het personeel in het woon-zorgcentrum doet hard zijn best om te zorgen dat ze mooi voor de dag komt. Vroeger waren haar hobby’s breien en naaien. Ze leest geen boeken of kranten meer, maar toen ik onlangs een herdenkingsmagazine van de Queen meegenomen had, heeft ze toch de foto’s bekeken. Ze vond dat de Queen mooie kleding droeg en vroeger een knappe vrouw was.”

Dochter Francine bezoekt haar moeder elke dag in het woon-zorgcentrum. ©  Tom Cornille

Vreemde bezoekers heeft Magda liever niet meer over de vloer. Bij ons bezoek wil ze ook uitdrukkelijk weten of het afgesproken is met de professor. Waarschijnlijk bedoelt ze de directrice of verpleegkundige. “Ze wil luisteren hier. Daarom is dat belangrijk voor haar om te weten of het oké is”, legt Francine uit. Magda vraagt ook of de koning komt. “Soms haalt ze wat woorden door elkaar, noemt ze de directrice bijvoorbeeld de koningin. Of de televisie de piano, omdat die vroeger bij ons thuis ook in de hoek stond. Mijn broer verstaat haar niet altijd meer, maar meestal snap ik wel wat ze bedoelt. Het is zoals een moeder haar klein kind begrijpt”, zegt Francine. Tijdens haar dagelijkse bezoeken luistert Francine naar wat haar moeder te vertellen heeft. “Maar soms zitten we gewoon tegenover elkaar en kijken we naar elkaar, zonder iets te zeggen. Ook dat is goed.”

Geen gemakkelijk leven

Magda heeft drie kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. De kleinkinderen herkent ze nog, maar de achterkleinkinderen groeien wat te snel. Ze heeft geen gemakkelijk leven gehad. Haar eerste man verloor ze na zes maanden huwelijk. Nadien huwde ze met Paul Ceulemans, die ook jong weduwnaar was geworden en een kind had. Dat was André, eigenlijk haar stiefzoon en de halfbroer van Francine. Samen met Paul kreeg ze nog drie kinderen. Hun eerste kindje stierf op 3-jarige leeftijd aan leukemie. Francines zus verongelukte op haar 23ste. Haar foto staat mooi ingelijst in haar kamer, net als de foto van Paul. Als Francine ons de foto’s wil tonen, moet ze ze wel direct op dezelfde plaats terugzetten van Magda.

Magda als kind. ©  rr

“Mama heeft het niet gemakkelijk gehad. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is ze naar Nederland gevlucht en tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft ze even in Frankrijk en aan de kust gezeten, maar echt de details ken ik daar niet van. Dat zal mijn broer beter weten.” Ondanks alle persoonlijke drama’s was Magda nooit een klaagster. “Nog steeds niet. Het enige wat ik wel merk, is dat ze zich soms echt verveelt”, zegt Francine. “Televisiekijken kan ze niet meer. Het enige waar ze naartoe leeft, zijn die familiebezoeken. Eten kan ze nog wel goed en proper.”

Pacemaker op hoge leeftijd

Op haar negentigste kreeg Magda nog een pacemaker. “Normaal gaat die batterij tien jaar mee. Toen ze 100 werd, is de batterij vervangen. Dat zou nu opnieuw moeten gebeuren, maar omdat ze zo weinig beweegt, denk ik dat dat nog niet nodig is. Zo’n operatie zouden we moeder ook niet meer aandoen. De dokter komt één keer per maand. Buiten een slaappilletje neemt ze nauwelijks medicatie.” Het strafste is dat Magda Janssens zelf altijd gezegd heeft dat ze nooit oud zou worden. “Ze heeft altijd last gehad van haar buik. Wat dat precies was, weten we niet, maar het heeft haar in elk geval niet belet om 110 jaar te worden.”

In woon-zorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw van Troost, een campus van vzw Amate, leggen ze de bewoners blijkbaar in de watten. Naast Magda (110) zijn er nog drie eeuwelingen: Jeanne (105), Marie (102) en Wiske (101). In 2008 overleed Margaux Van der Burght er op bijna 108-jarige leeftijd. Zij was toen ook een van de oudsten van Vlaanderen. De oudste Belg ooit, Woinke Turck uit Machelen, werd 112 en 186 dagen oud. De oudste mens ooit ter wereld was de Française Jeanne Calment, die in 1997 overleed toen ze 122 was en Vincent van Gogh nog gekend had.

Na het overlijden van de Lierse Julia Van Hool in april vorig jaar op haar 111de, was Magda al de oudste van Vlaanderen. Maar nu dus van de hele Benelux. Directeur Charlotte Leemans van het woon-zorgcentrum is fier. “We gaan Magda vieren door oude foto’s op te hangen”, denkt ze. “Af en toe praat ik Frans tegen haar. Ik merk dat ze daar goed op reageert.”

Vastgoed

Jobs in de regio