© Vooruitzicht

Bouw luxetoren op Linkeroever ligt al maanden stil

Antwerpen, Linkeroever -

De bouw van AZUR, een luxe woonproject in wijk Regatta op Linkeroever, ligt al meer dan een half jaar stil. De reden is dat buurtbewoners zich zorgen maken over de gevolgen van de hoeveelheid grondwater die volgens de projectontwikkelaar dient opgepompt te worden.

Rebecca Van Remoortere

De kopers van een luxeappartement of penthouse in woontoren AZUR zullen nog veel langer dan gepland moeten wachten tot ze kunnen verhuizen. De werken aan de luxueuze woontoren lopen grote vertraging op door een aantal bezwaarschriften dat is ingediend door buurtbewoners van de wijk Regatta. Die buurtbewoners willen zich naar eigen zeggen liever niet publiekelijk uitspreken over projectontwikkelaar Vooruitzicht, dus blijven anoniem.

“AZUR is een zorgenkindje. De aannemer moet daar meer grondwater dan eerst voorzien uit de bouwput wegpompen en dat baart ons zorgen. In de wijk Regatta staan ondertussen nog andere bouwprojecten op til. “Maar zolang ze niet aan AZUR kunnen beginnen, kunnen ze eigenlijk ook niet verder werken, want dan moeten ze een werfweg door de wijk maken. En dat is geen optie voor onze veiligheid”, klinkt het.

“Het zou gaan om 840.000 liter per dag. Wij zijn bang voor de gevolgen voor het milieu. Er zit arseen en PFAS in dat water. Ook mechanisch hebben we vragen. Wat doet zoveel water met de stabiliteit en ondergrond in de wijk? Wij willen zekerheid dat bij schade door verzakkingen de pompen worden uitgezet. Verder willen we zekerheid dat de bomen en de natuur in de buurt niet lijden onder het oppompen van zo’n grote hoeveelheden water. En als laatste zouden de pompen ook zes tot negen maanden dag en nacht draaien. Wij vragen geluiddempende maatregelen. Die zouden er pas komen als we onze bezwaarschriften intrekken, volgens de mensen van Vooruitzicht”, aldus een ongeruste buurtbewoner.

De werken aan AZUR liggen al maanden stil. ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Volgens Colin Sewalt van Vooruitzicht leidt vooral de onwetendheid van de omwonenden tot foutieve veronderstellingen omdat de materie zo complex is. Er moet inderdaad meer grondwater worden opgepompt dan oorspronkelijk voorzien. “Dat heeft onder meer te maken met de aanwezigheid van waterdoorlatend steenkoolgruis op de werf. Daarvoor kregen we ook een vergunning van het college van de stad Antwerpen. Helaas werd tegen deze bemalingsvergunning beroep aangetekend door omwonenden.”

De buurtbewoners maken zich onder meer zorgen over de aanwezigheid van arseen in dat grondwater. “In het grondwater bevindt zich van nature arseen. De aanwezigheid van arseen is in deze buurt het gevolg van een natuurlijk proces. In de meest recente staalanalyses van het grondwater zijn concentraties aan arseen aangetroffen van 11 microgram/liter. Deze concentraties zijn zelfs lager dan de milieukwaliteitsnorm voor grondwater 20 microgram/liter en zitten dus onder de lozingsvoorwaarden. De bewering dat we een bijkomende hoeveelheid arseen zouden infiltreren houdt dus geen steek. Mocht blijken dat er toch hogere concentraties dan de lozingsvoorwaarden worden gemeten, dan zal het opgepompte grondwater hiervoor gezuiverd worden. Vooruitzicht heeft ook al aan alle Regatta-bewoners bericht dat de gemeten concentraties PFAS zich zowel in de bodem als in het grondwater ruim onder de toegestane bodemsaneringsnormen bevinden.”

De werken liggen stil. ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Vooruitzicht laat het grondwater naar eigen zeggen ook schoner achter dan voor de start van de bouwwerken. “Doordat wordt gewerkt met een retourbemaling en het grondwater dus opnieuw in de bodem wordt geïnfiltreerd, is het grotendeels hetzelfde water dat permanent wordt rondgepompt. Vermits het grondwater indien nodig door een zuiveringsinstallatie wordt gestuurd, laten we het grondwater dus schoner achter dan voor de start van de bouwwerken” aldus Colin Sewalt.

“Net geen vijftig mensen ondertekenden een bezwaarschrift uit naam van de buurt, maar intussen trok al een twintigtal zich terug. Volgens Vooruitzicht omdat die mensen antwoorden kregen op hun vragen en nu achter het project staan, volgens een andere buurtbewoner omdat ze bang zijn voor de gevolgen van dat bezwaarschrift. “Veel mensen wachten nog op een parkeerplaats en zijn bang die er niet meer zal komen als ze verder zetten. Vooruitzicht neemt een intimiderende houding aan.”

De deputatie buigt zich nu over de bezwaarschriften. Eind november zou er een uitspraak vallen. Minstens tot dan liggen de werken nog stil. “We hopen op een neutrale uitspraak. Vooruitzicht mag van ons dat bouwproject uitvoeren, maar we willen geen loze beloften, maar wel bindende afspraken voor de buurt”, klinkt het nog bij de buurt.

“We hopen dat we snel verder kunnen in ieder geval. AZUR is zo goed als uitverkocht. Ik heb te doen met de kopers”, aldus Sewalt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners