Fons Mariën (tweede links) stond met de KWB mee aan de wieg van de spellenclub. ©  kma

Spellenclub Spelhalla gaat na coronapauze weer naar de kern: spelavonden onder vrienden en vriendinnen

Ranst -

Na een gedwongen coronapauze is de Ranstse spellenclub Forum-Ranst onder de nieuwe naam Spelhalla aan haar tweede adem begonnen. Elke tweede vrijdag en elke vierde zaterdag van de maand komen ze samen in het KWB-lokaal van Ranst aan de Boerenkrijglaan. Intussen beschikt de club ook over een imposante spellenbibliotheek.

Kristin Matthyssen

De Ranstse spellenclub bestaat al sinds 2005 en ging door het leven als Forum-Ranst, op dat ogenblik de zesde kern van de Forumfederatie voor gezelschapsspellenclubs.

Tijdens de coronapauze kon er niet samengekomen worden, terwijl dat net de ziel en het plezier van de club is. Als alternatief werd via een onlineplatform nog wel samengespeeld, maar de goesting om gewoon weer samen gezelschapsspellen te spelen in het KWB-lokaal was zo groot na de gedwongen covidpauze, dat beslist werd dat het tijd was voor een nieuw begin met een eigen identiteit en een eigen koers.

Vrouwen zijn in de minderheid, maar ze winnen wel dikwijls. ©  kma

“We hadden allemaal zo veel zin om te spelen”, zeggen Sven De Backer en Fons Mariën van Spelhalla. “Terwijl je als onderdeel van een federatie ook beurzen moet organiseren en er meer vergaderd moet worden. Met Spelhalla gaan we terug tot de kern: spelavonden. En met succes, want we hebben na de coronapandemie toch al vier nieuwe leden kunnen aantrekken.”

In de regel komt Spelhalla elke tweede vrijdag en elke vierde zaterdag van de maand samen. De eerste deelname aan een spelavond is steeds gratis. Naar zo’n spelavond komen meestal een 15-tal leden, zodat elke speeltafel genoeg ruimte heeft in het KWB-lokaal. “We spelen in één avond gemiddeld zo’n twee tot drie spellen. Onze club beschikt ook over een collectie van een 500-tal gezelschapsspellen die door jaarleden uitgeleend mogen worden om thuis te spelen, want sommige leden komen ook buiten de vaste spelavonden nog samen.”

Veel moderne spellen bij Spelhalla. ©  kma

Ganzenbord of Mens Erger je Niet staan niet op het programma. “Nee, dat is meer om thuis met de kinderen te spelen. Momenteel is Dune Imperium, gebaseerd op de boekenreeks en film, heel populair binnen onze spellenclub. Of Bang! the Dicegame. Sommige spellen zijn meer strategisch, andere met dobbelstenen.”

Of Sven Spelhalla als een sportclub zou omschrijven? “Eerder populaire cultuur denk ik.” Het valt op dat er veel meer mannelijke dan vrouwelijke spelers zijn. “Klopt. Maar vrouwen zijn net zo goed welkom, en ze winnen zelfs dikwijls. Mijn eigen vrouw speelt niet zo graag gezelschapsspellen, en ik merk dat dat bij clubleden vaak het geval is. Wij discussiëren ook vrij veel tijdens het spelen en er volgt na elk spel een nabespreking.”

Het sociaal gebeuren primeert. ©  kma

Fons, die met de KWB van Ranst mee aan de wieg van de spellenclub stond, drukt het zo uit: “Ik heb veel vrienden op Facebook die ik nooit zie, deze vrienden zie ik wél. Dat sociaal aspect staat centraal. We hebben korte kaartspellen, maar ook lange, dynamische spellen. Mijn vrouw speelt bijvoorbeeld graag Rummikub, maar voor onze spelavonden moet je toch echt een liefhebber van het betere spel zijn.”

www.spelhalla.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio