© BELGA

Vogelgriep vastgesteld bij wilde gans aan fort van Kessel

Kessel -

Bij een wilde gans die onlangs dood werd aangetroffen op het water rond het fort van Kessel (Nijlen) werd vogelgriep vastgesteld. De gemeente volgt de situatie van nabij op en vraagt iedereen om kadavers van wilde vogels niet aan te raken. Bijkomende maatregelen zijn momenteel niet nodig.

“In het weekend van 22 en 23 oktober werd een dode, wilde gans aangetroffen op het water rond het fort van Kessel. Meteen daarna liet de gemeente een wateranalyse uitvoeren en tegelijk werd het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) gecontacteerd om een onderzoek naar vogelgriep te laten uitvoeren. De resultaten van de wateranalyse kwamen eerst en daar bleek geen probleem”, klinkt het bij het gemeentebestuur. “De resultaten van het onderzoek naar vogelgriep kwamen op 10 november binnen en die wezen op vogelgriep. Tot nu toe werden acht dode ganzen verwijderd en een ziek dier werd overgebracht naar het vogelcentrum in Brasschaat. Het lokaal bestuur volgt dit van zeer nabij op en verwijdert eventuele bijkomende kadavers zo snel mogelijk.”

Momenteel zijn er zowel voor professionele houders van vogels en pluimvee als voor hobbyhouders geen bijkomende maatregelen nodig. Dat komt omdat er momenteel enkel besmettingen zijn bij wilde vogels. De maatregelen die sinds 5 oktober van kracht zijn, blijven geldig. Deze maatregelen moeten zeker gevolgd worden.

De gemeente roept wandelaars, bezoekers en omwonenden van het fort nadrukkelijk op om dode ganzen niet aan te raken of te verplaatsen en te melden bij facility@nijlen.be of te bellen naar 03 410 02 11. (givl)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners