Marcel Bellens op de begraafplaats in Onze-Lieve-Vrouw Olen.  © Marc Peeters

Gemeente biedt digitaal opzoeksysteem begraafplaatsen aan, heemkring zorgt voor bijkomende informatie”

Olen -

Wie op zoek is naar de exacte locatie van een graf op een van de drie Olense kerkhoven kan die informatie voortaan online opzoeken. Dankzij de Olense heemkring De Linde kan je ook rouwbrieven en bidprentjes van heel wat overledenen terugvinden. “Ook foto’s van het graf zijn mogelijk, maar praktisch is het er nog niet van gekomen”, zegt voormalig burgemeester Marcel Bellens, die al meer dan een jaar intensief met het project bezig is.

Marc Peeters

Meerdere leden van de heemkring De Linde verzamelen al lang rouwbrieven en/of gedachtenisprentjes. “Enorme verzamelingen waar niemand wat aan heeft als alles in schoendozen blijft steken”, weet Marcel Bellens. “We zochten binnen de heemkring naar een manier om er iets mee te doen en de collectie te ontsluiten.”

Toen het lokale bestuur plannen maakte om lijsten met de exacte locaties van graven online te zetten, vielen de puzzelstukken op hun plaats. Wie een naam intikt in het systeem, krijgt te zien waar die persoon werd begraven of uitgestrooid, maar het programma laat ook toe om er extra informatie aan toe te voegen. Een uitdaging voor De Linde en Marcel Bellens. “Uit zowat zeventigduizend bidprentjes en twintigduizend doodsbrieven hebben we eerst mensen geselecteerd die een duidelijke band hebben met Olen”, legt Bellens uit.

Een voor een inscannen en opladen

“We hebben uitgezocht aan welk graf we welke brief en bidprentje kunnen koppelen. Een werk van zeer lange adem, want je moet al die documenten eerst inscannen en later allemaal een voor een opladen in het systeem. Voor Sint-Jozef Olen en Olen-centrum is dat werk zo goed als klaar. Aan Onze-Lieve-Vrouw Olen is er vandaag nog behoorlijk wat werk.”

Marcel Bellens heeft ook al foto’s laten nemen van tientallen graven die straks zullen verwijderd worden. “De informatie over die overledenen, kan perfect in het systeem bewaard worden, maar er zal dan geen locatie meer verschijnen. Een foto kan de herinnering levend houden. Hierbij is het de uitdaging om misschien nog enkele mensen te vinden met heel veel tijd die handig zijn met een computer en die willen helpen met scannen en opladen. Als we het systeem helemaal volledig willen maken, spreken we over nog eens een paar duizend foto’s.”

Echte voornaam

Op de thuispagina van het syteem kan je de naam van een overledene intikken. “Wie alleen de familienaam intikt, krijgt een lijst te zien en kan doorklikken op de gewenste naam. Zoeken op naam en voornaam kan sneller gaan, maar daarbij is het belangrijk te onthouden dat de overledenen met hun officiële voornaam in het systeem zitten en niet met hun vaak veel kortere roepnaam. Bijvoorbeeld: een Ludovicus die steevast als Fik door het leven is gegaan, zal je dus niet als Fik terugvinden.

Als er bij de locatie van het graf ook het woordje documenten verschijnt, wil dat zeggen dat er over dat graf extra informatie beschikbaar is. “We hebben geprobeerd zeer zorgvuldig tewerk te gaan. Dat er hier en daar een foutje werd gemaakt, is niet uitgesloten. Maar dat kunnen we altijd aanpassen.”

Bellens kijkt in de richting van het gemeentebestuur om de signalisatie op de kerkhoven zelf wat te verbeteren. “De website vertelt je bijvoorbeeld dat het gezochte graf in Blok M ligt, zesde rij, graf nummer 18, maar vandaag vind je op het kerkhof geen letters die de blokken aanduiden. Niet handig als je zoekt naar een graf.”

Olen is voorlopig de enige Kempense gemeente die dit specifiek zoekmodel aanbiedt.

https://begraafplaatsen.olen.be/

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners