Kamiel De Bruyne is de bedenker van de Nutteloze Borden.© Jan Van der Perre

10.000 stappen langs de Nutteloze Borden van Kamiel De Bruyne: “Ik heb de stad veel beter leren kennen”

De oplettende Antwerpenaar – en zijn we dat niet allemaal? – heeft ze ongetwijfeld al gespot. ‘Ze’, dat zijn de Nutteloze Borden van Kamiel De Bruyne (30). Tijdens de eerste lockdown van 2020 begon hij uit verveling plakkaatjes met grappige boodschappen op te hangen in het straatbeeld. Wij wandelden met Kamiel langs vijf van zijn favorieten.

Hanna Van Thienen

Start en einde: Molenstraat 34,  2018 Antwerpen

Bekijk alle Nutteloze Borden die Kamiel voor Gazet van Antwerpen al ophing in de stad op www.gva.be/tag/nutteloze-borden

1. Slechte teller

Molenstraat 34

© Jan Van der Perre

“Via Twitter kwam ik in contact met de bewoner van dit huis. Hij zag een Nutteloos Bord tegen zijn gevel wel zitten. Ik wist vooraf weinig over hem en hij had geen idee welke boodschap er zou verschijnen. Achteraf bleek dat de bewoner wiskundige is. Grappig dat net deze tekst hier is beland.”

Kamiel vraagt vrijwel altijd toestemming voordat hij een bordje ophangt. “Heel af en toe krijg ik berichten van mensen die het schandalig vinden dat ik zomaar iets tegen voorgevels van woningen plak. Maar zij weten natuurlijk niet dat ik dat doe met medeweten van de bewoners.”

2. Opgepast voor beren

Lange Kievitstraat 169

© Jan Van der Perre

“Dit is een van mijn favorieten, hoewel het heel onnozel is”, zegt Kamiel. “Ik zocht een broodjeszaak om dit bordje op te hangen. De dochter van de eigenaar reageerde op mijn oproep op sociale media.”

Voor enkele steden en gemeenten, waaronder Hoogstraten, stippelde Kamiel een officiële Nutteloze Borden-wandelroute uit. “In Wichelen maakte ik een fietsroute. Het verkeersbord met als opschrift ‘U Moeder’ is daar al drie keer gestolen. De eerste keer zelfs voordat de route officieel was geopend.”

3. Eengezinsvogelhuisje

Generaal Eisenhowerlei 19

“Dit vogelhuisje hangt nabij HOØK, een lunchbar waar ik vaak kom. Vaste klanten noemen ze hier bij naam. Zo’n jovialiteit was wennen na tien jaar in Brussel te hebben gewoond. Het was de liefde die me vorig jaar naar Antwerpen bracht.”

In het dagelijkse leven is Kamiel tv-maker. Bordjes ophangen is een uit de hand gelopen hobby. Hij riep zelfs de ‘Nationale Vereniging voor Nutteloze Borden’ in het leven. “Lid zijn is eerder nutteloos. Ik doe onder de driehonderd leden soms een oproep naar nieuwe ideeën voor bordjes. Verder vind ik veel inspiratie in mijn dagelijks leven en op internet.”

4. Evenaar

Appelstraat 40

© Jan Van der Perre

“Dit bordje is een beetje geïnspireerd op de parkeerproblematiek die ik ervaar sinds ik in Borgerhout woon. We kennen allemaal wel een Rudy. De bewoners van dit huis verzamelden al stickers op hun regenpijp. Een Nutteloos Bordje kon er ook nog wel bij.”

Sinds Kamiel een vaste rubriek heeft in Citta, plakt hij in Antwerpen elk week een nieuw Nutteloos Bord. “Ik heb de stad daardoor al heel wat beter leren kennen. Gepersonaliseerde bordjes maken voor particulieren doe ik niet. Ik krijg zo veel aanvragen dat ik het niet zou kunnen bijhouden. Je kan wel bordjes kopen in mijn webshop.”

5. Wildplassen

Steegje naast Klokstraat 12A (Josué Dupontplaats)

© Jan Van der Perre

Dit bordje bevindt zich waar het een wildplas-bord betaamt: verscholen in een donkere steeg. “Ik kreeg eens een bericht van een flik die vroeg waar het precies hing. Hij wilde er een selfie bij nemen. Ik heb trouwens net een nieuw exemplaar opgehangen. Ongeveer de helft van mijn bordjes wordt gestolen.”

In Antwerpen is er geen officiële Nutteloze Borden-route. En die zal er ook niet komen. “Er zijn andere dingen die ik liever wil doen. Bordjes hangen in een museum bijvoorbeeld.” De stad Aalst greep ook naast een uitgestippelde route. “De toeristische dienst was heel enthousiast. Later werd het idee afgeschoten door het schepencollege. De feedback die ik kreeg was dat ze er het nut niet van inzagen. Tja, daar kan ik weinig op zeggen.” (lacht)

www.nuttelozeborden.be

Stopplaatsen nabij de route

1. Barchel

© Jan Van der Perre

Ontbijt, lunch en alles daartussen. Dat vind je bij Barchel. Hier is het altijd goed druk. Veel klanten komen voor de breakfast bagels en de pancakes.

www.barchel-antwerp.com, Van Breestraat 6, 2018 Antwerpen

2. Hoffy’s

© Jan Van der Perre

Restaurant Hoffy’s wordt uitgebaat door de broers Hoffman en is een begrip in Antwerpen. Je kan er proeven van de traditionele Joodse keuken.

hoffys.be, Lange Kievitstraat 52, 2018 Antwerpen

3. Bar Leon

© Jan Van der Perre

Gezellig buurtcafé met zicht op het Krugerplein. Bij mooi weer is het terras een dikke aanrader. Kinderen kunnen hun hart ophalen in de speeltuin op het plein.

www.barleon.be, Reuzenstraat 23, 2140 Antwerpen

4. Yalla Yalla

© Jan Van der Perre

Foodbar op het bruisende Tramplein. Met Libanese gerechten om te delen. Reserveren is aangeraden, het loopt hier snel vol.

www.yallayallafoodbar.be, Tramplein 2, 2600 Antwerpen

5. De Koninck City Brewery

© Jan Van der Perre

Volg een interactieve tour door de wereld van De Koninck, drink een Bolleke in het café en geniet van een lekkere brunch of uitgebreid diner in de verschillende horecazaken die werden ondergebracht in de Antwerp City Brewery.

www.dekoninck.be, Mechelsesteenweg 291, 2018 Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wandeling 10.000 stappen