Alligators in Zoo smullen van laatste maaltijd voor de winter: “Dat doen ze in de natuur ook”

Hoewel wij er doorgaans pas na nieuwjaar aan denken om misschien wat te minderen qua eten en drinken, is het voor de Mississippi-alligators in de Zoo nu al tijd voor een strak dieet. Wij trekken met reptielenverzorger Nick naar het Reptielengebouw om de dieren hun laatste maaltijd voor de winter voor te schotelen.

Bieke Lathouwers

Normaal gesproken krijgen de alligators een keer per week eten, maar nu beginnen ze te vasten voor de rest van de winter. “Dat doen ze in de natuur ook”, weet Nick. Op het menu staat vandaag kip, een gegeerd gerecht, want van vis zijn ze zo zot niet.

“Snel zijn”, is de boodschap voor onze fotograaf, “want in één hap is zo’n kip weg.” Nick stapt samen met zijn collega Erika het bruggetje naast het krokodillenperk op. Het teken voor de drie zussen om in actie te schieten. Ze verlaten hun strand en duiken het water in, tot helemaal onder de brug. Met een tang van zo’n meter lang, houden Nick en Erika het vlees voor hun enorme bek. Met een stevige krak schrokken ze hun prooi naar binnen.

De drie zussen bij elkaar.  ©  Joris Herregods

“Dat was geen tand”, lacht Nick. “Maar als dat wel zo zou zijn, is dat geen ramp, want de dieren wisselen hun tanden elke twee jaar. Het een jaar vallen de even tanden uit, het ander jaar de oneven tanden. Ze blijven dus voortdurend een gaaf gebit houden.”

Miekes

Na de maaltijd blijven de dames nog een tijdje dobberen in het water. Hier en daar wordt nog een verloren gelopen stukje vlees opgepikt en daarna is het weer tijd om te gaan zonnen - hun favoriete bezigheid - op het krokodillenstrand. Even toch, want zoals elk uur, krijgen de drie nog een stevig onweer te verduren na hun diner. “Dat zijn ze zo gewoon, dat ze daar niet van opkijken”, lachen de verzorgers.

Na het eten, dobberen de alligators nog een tijdje rond in het water. Daarna zetten ze zich weer chill op het strand om te zonnen. ©  Joris Herregods

De drie dieren in de Antwerpse Zoo, zijn drie zussen. Ze zijn in 2020 vanuit een aquarium in Parijs naar Antwerpen verhuisd en dat ging gepaard een opmerkelijke entree, want de dieren waren te groot om via de deur binnen te brengen. Er werden enkele panelen van het dak gelicht om de transportkisten vanuit de hoogte het perk in te takelen. In het begin gedroegen de dames zich erg agressief tegenover hun verzorgers, maar intussen zijn ze bijgedraaid. Geen Cruella’s meer. Eerder een Yvette, Charlotte en Germaine. Zo durven de verzorgers hen wel eens lachend te noemen, maar eigenlijk hebben ze - net als alle andere dieren in het Reptielengebouw geen namen. “Het zijn hier allemaal Bobkes en Miekes”, lacht verzorgster Erika.

“We denken er wel over na om hen toch een naam te geven, want we zouden hen graag training geven om naar een target te komen”, vult Nick aan. “Zo zouden we hen een voor naar hun binnenverblijf kunnen lokken om hen bijvoorbeeld te wegen of om medische check-ups te doen.” Checken of hun dieet vruchten afwerpt.

MISSISSIPPI-ALLIGATOR-ID

©  Joris Herregods

  • Leefgebied: langs de kust van zuidoostelijk Amerika
  • Voedsel: vissen, schildpadden, zoogdieren en vogels
  • Lengte: 4 tot 4,5 meter
  • Ouderdom: tot 70 jaar
  • Gewicht: tot 230 kilogram
  • Opvallend: Alligators hebben een opvallend brede U-vormige snuit. De Mississippi-alligator heeft verschillende rijen tanden. Vijf rijen voortanden, tot vijftien rijen tanden in de bovenkaak en negentien of twintig in de onderkaak. In totaal komt dat neer op 74 tot 80 tanden. Een tong hebben ze dan weer niet. Ze slikken hun prooi zo door.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Zoo Antwerpen