De Click werd vorig jaar nog plechtig gestart. © Jan Van der Perre

Antwerpen stopt project zwerfvuil De Click

Antwerpen -

De stad Antwerpen zet het project rond zwerfvuil De Click van Fost Plus stop na een negatieve evaluatie. Het zwerfvuil nam niet af en het recycleren van het afval in de vuilnisbakken kostte te veel geld.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Hou Antwerpen proper en verdien er iets aan: app Click scant afval en geeft je digitale munten

De Click is een proefproject waarbij mensen punten sparen voor een korting in winkels en horeca door het zwerfvuil dat ze in de vuilnisbak werpen met de smartphone te scannen. Het proefproject liep van 1 juli 2021 tot en met 30 juni 2022 op de Meir, de Scheldekaaien, in de Driekoningenstraat in Berchem en de studentenbuurt.

In twaalf maanden waren er 27.459 clicks of gemiddeld een click per twee dagen per vuilnisbak. Dat vindt de stad Antwerpen te weinig.

Volgens de eindevaluatie waren het waarschijnlijk de mensen die al hun afval in de vuilnisbakken werpen die gebruikmaakten van De Click. De applicatie heeft geen nieuwe mensen aangezet om de vuilnisbakken te gebruiken. De netheid in de straten in deze proefzones verbeterde ook niet.

Een andere onderdeel van De Click is dat de inhoud van de vuilnisbakken zou worden gescheiden in plaats van alles te verbranden. Van de 124 ton afval werd 28 ton gerecycleerd of 22,6%. De kostprijs was op rekening van de stad Antwerpen, terwijl het stadsbestuur vindt dat dit eigenlijk door de verpakkingsindustrie moet worden betaald.

De doelstellingen werden dus niet gehaald en daarom besliste het stadsbestuur om het proefproject niet te verlengen. Fost Plus, de organisatie die instaat voor de inzameling van het verpakkingsafval, kreeg van de stad Antwerpen 30.000 euro. Alleen bij een positieve evaluatie had daar nog eens 30.000 euro bijgekomen.

LEES OOK. Schepen Els van Doesburg (N-VA) niet te spreken over Click-actie Oekraïne: “Ik distantieer mij hier uitdrukkelijk van”

Eerder dit jaar kwam schepen van Stads- en Buurtonderhoud Els van Doesburg (N-VA) in aanvaring met Fost Plus. Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne kondigde de organisatie achter De Click een actie aan voor de slachtoffers. Ze willen 25.000 euro schenken aan de slachtoffers op voorwaarde dat de gebruikers samen 25.000 keer gebruikmaken van de app. “Dit is een commerciële actie met als opzet het opsmukken van de cijfers over hoeveel mensen De Click gebruiken”, zei van Doesburg. (svw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Els van Doesburg