Zij aan zij, in matching outfits: ook Jens Dendoncker en Julie Van den Steen werden beste maatjes dankzij ‘Even goede vrienden’. © VTM

Jens Dendoncker en Julie Van den Steen presenteren ‘Even goeie vrienden’: “Ik weet nu dat ik niet aan Jens’ oren, tepels of buik mag komen”

Julie Van den Steen (30) en Jens Dendoncker (32) beginnen eraan. Met Even goeie vrienden, voortaan elke dag op VTM, presenteert het speurdersduo van The masked singer voor het eerst een quiz. Zij aan zij, én in matching outfits. Als dat geen reden tot kameraderie is. “We waren al vrienden, maar nu hebben we elkaar écht leren kennen.”

Tom Vets

Zestien shows in anderhalve week. De opnames van Even goeie vrienden, de quiz met ongewone BV-duo’s, zijn al achter de rug. En zelfs een gepokt en gemazeld duo als Jens Dendoncker en Julie Van den Steen – beiden zijn niet meer weg te denken bij VTM – moet toegeven dat het tempo moordend hoog lag. “We gaan er niet om liegen: het was pittig. Maar we hebben van begin tot einde gelachen. Al was het maar door onze outfits.”

Die zijn elke dag op elkaar afgestemd, vaak met de nodige kitsch. Maar het appeal van hun quiz, die zit volgens de twee toch vooral bij hun kandidaten. Iedere keer nemen drie BV-duo’s het tegen elkaar op, maar zelf ontdekken de spelers pas bij de start van de quiz aan wie ze gekoppeld zijn. “Het zijn onuitgegeven combinaties, ook met mensen die je anders nooit in quizprogramma’s ziet.”

(lees verder onder de foto)

Dendoncker en Van den Steen blikten alle afleveringen van hun quiz in anderhalve week in. “Pittig, maar we hebben van begin tot einde gelachen.” ©  VTM

Geldexpert Paul D’Hoore, bijvoorbeeld, die voor de gelegenheid met ex-Miss België Celine Van Ouytsel aan een tafel zit. En ook het onwaarschijnlijke, maar vast en zeker spraakmakende duo Gunter Lamoot en Koen Crucke geven Dendoncker en Van den Steen al prijs.

“We zetten die mensen niet zomaar naast elkaar”, zegt Dendoncker. “We doen op voorhand ons huiswerk en bekijken op basis van onze informatie wie complementair is.”

Elkaars zinnen afmaken

De titel van het programma is bedacht door Van den Steen. “Ja, ik kan wel degelijk iets”, lacht ze. “Het kwam bovendrijven tijdens een van onze teamvergaderingen, toen duidelijk werd dat er nog steeds geen titel was.” Dendoncker had de hoop al opgegeven. “Tot Julie in de slipstream iets rond vrienden en vriendschappen opwierp. ‘Even goeie vrienden’, dat was zo gelaagd. Iedereen was meteen overtuigd dat onze quiz zo moest heten.”

LEES OOK. Julie Van den Steen en Jens Dendoncker testen kennis van ongewone BV-duo’s in nieuwe quiz

Ook voor henzelf is de titel intussen van toepassing. Want Dendoncker en Van den Steen zijn in de eerste plaats vrienden – “misschien zelfs beste vrienden” – en dan pas collega’s. “Mensen zagen ons samen in The masked singer, maar we hadden elkaar al eerder ontmoet. Elkaar écht goed leren kennen, dat gebeurde tijdens Even goeie vrienden. Daar heb ik pas ontdekt wie de man achter Jens Dendoncker is”, zegt Van den Steen.

“Dan heb ik mijn masker afgezet”, lacht de toekomstige presentator van The masked singer. “Het klikte van meet af aan, zij het eerst oppervlakkig. Nu zitten we op een punt dat we elkaars zinnen afmaken. Waarom het klikt? We hebben niet dezelfde interesses, het is eerder een gevoel dat je hebt bij iemand.” Bij elkaar thuis zijn ze nog niet geweest. “Maar het komt er nog van. Misschien beginnen we met een etentje, en als het meevalt, kan Julie nog binnenkomen voor een koffie. Je moet zoiets niet forceren.” (lacht)

Niet het scherpste potlood

Zoals het hoort onder vrienden, weet Van den Steen nu ook waar Dendoncker níét van houdt. “Dat je hem te veel aanraakt, bijvoorbeeld. Je mag niet aan zijn oren, tepels of buik komen. Het is me al overkomen dat ik hem een ‘tepelpits’ gaf, om te lachen. Zulke dingen gebeuren nogal snel bij mij.” (lacht)

(lees verder onder de foto)

Voor beiden is ‘Even goeie vrienden’ het debuut als quizmaster. “Maar onwennig voelt het niet.” ©  VTM

Een quiz presenteren, was voor beiden onbekend terrein. “En toch leunt dit programma het dichtst aan bij wat ik vroeger op de radio deed”, vertelt Van den Steen. “Er gebeurt veel op het moment zelf. Die spontaniteit van de radio zit hier dus ook in.”

LEES OOK. Jens Dendoncker keert terug na zijn tweede depressie: “Ik ben nog altijd geen toonbeeld van gezondheid, maar het werd gewoon te gortig”

Ook Dendoncker vindt niet dat een quiz ver van zijn natuurlijke habitat – de comedywereld – staat. “Het voelt niet onwennig. Als er publiek is, heb ik de reflex om te beginnen entertainen. Een beetje schwung erin steken, zodat het niet doodvalt als we de show even moeten stilleggen door een probleem. En ik quiz ook graag, al weet ik van mezelf dat ik niet het scherpste potlood in de schuif ben. Als host ken je de antwoorden gelukkig op voorhand. Ik betrap me erop dat er een beetje leedvermaak ontstaat als je de duo’s ziet spartelen bij lastige vragen.”

Of Dendoncker en Van den Steen het zelf lastig krijgen door het WK voetbal, weten we vanaf volgende week. Maar ze vrezen niet. “Even goeie vrienden start wanneer de match van 20 uur is afgelopen. Wie de nabeschouwing niet meer wil horen, ontvangen we met open armen.”

‘Even goeie vrienden’, VTM, 21.55 uur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER