Dit jaar al dubbel zoveel doden door CO-vergiftiging: “Mensen zoeken vanalles om het ondanks hoge energieprijzen toch warm te hebben”

Er zijn dit jaar al zestig mensen gestorven door CO-vergiftiging. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de vorige jaren, terwijl de echte winterkou nog moet komen. “Mensen zoeken van alles om het ondanks de torenhoge energieprijzen toch warm te hebben”, zegt Dominique Vandijck van het Antigifcentrum.

Tom Le Bacq en Arthur De Meyer

Ze hadden een barbecue binnen gezet om het toch wat warm te hebben. Het nieuws dat twee vrouwen in Wilrijk om het leven waren gekomen door CO-vergiftiging vorige maand, was schokkend. “Maar er zijn sindsdien nóg mensen gestorven door exact hetzelfde, of omdat ze een vuurkorf hadden laten branden binnen”, zegt adjunct-directeur Dominique Vandijck van het Antigifcentrum. “Het haalt gewoon niet altijd de kranten.”

LEES OOK. Protestwake voor overleden Deborah en Louise na CO-vergiftiging: “We moeten voorkomen dat anderen hetzelfde overkomt”

Liefst zestig doden zijn er dit jaar al gevallen door CO-vergiftiging, blijkt uit cijfers van het Antigifcentrum. Dat aantal schommelde de afgelopen jaren rond de dertig, nu zitten we dus al aan dubbel zoveel.

©  BELGAIMAGE

CO-vergiftiging maakt vaak verschillende slachtoffers tegelijk, omdat een heel gezin er samen aan ten prooi valt. Koolstofmonoxide is een reuk- en kleurloos gas dat vrijkomt als brandstoffen zoals aardgas of petroleum niet volledig verbrand worden. De eerste tekenen zijn hoofdpijn en duizeligheid. Word je er blijvend aan blootgesteld, verlies je het bewustzijn, kan je in coma vallen en sterven.

Sla telefoonnummer op

Vandaag krijgt het Antigifcentrum minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) over de vloer. “Ik maak me zorgen over komende winter, zeker nu de energiecrisis zich nog zal laten voelen”, zegt ze. “Ik hoop dat mensen het nummer opslaan – 070-245 245 – want het kan levens redden.”

De energiecrisis doet het risico op CO-vergiftiging enorm stijgen, zegt Vandijck van het Antigifcentrum. “Heel wat mensen, ook mensen uit de middenklasse, zoeken middelen om te besparen. Dus gaan ze goedkope alternatieven zoeken om te verwarmen: ze zetten een bijzetvuurtje op basis van petroleum of gas. Of ze zetten de houtkachel weer aan die ze jaren niet gebruikt hebben. Dat is bijna vragen om problemen.”

LEES OOK. Expert waarschuwt voor goedkope verwarmingsalternatieven: “Ze zijn altijd brandgevaarlijk én met risico op intoxicatie”

Want vaak is de schoorsteen niet goed gereinigd, of wordt de lucht niet perfect afgevoerd. “Of mensen verwarmen maar één kamer en zitten daar dan allemaal samen, en ze sluiten die kamer dan nog zo goed mogelijk af, zodat er nauwelijks ventilatie is”, zegt Vandijck. “En dat zal dus nog verergeren, want de echte winter moet nog komen.”

Wat kan je doen? “Laat je schoorsteen reinigen, zorg ervoor dat je verwarmingsketel nagekeken is”, zegt Vandijck. “Ventileer, dat is absoluut nodig, ook in de kou en ook als de energieprijzen hoog liggen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER