© Jeroen Hanselaer

COLUMN. Juul Kabas en Vader Abraham samen bij Grote Smurf

Stijn Janssen

Zoals de aarde rond de zon draait, zo draaiden de Kempen jarenlang rond Bobbejaanland. Iedereen die een (on)verdienstelijke poging deed tot zingen, dansen, fluiten of jodelen mocht in het aanschijns van Modest Schoepen zijn kans op eeuwige roem wagen op het podium in zijn cowboydorp. Onder die stervelingen was ook een zekere Pierre Kartner, een Nederlandse gozer uit Breda die in de The Grand Ole Opry van Lichaart als countryzanger optrad. Kartner had jaren daarvoor al als 8-jarige aan een talentenwedstrijd deelgenomen met – wat ik smurf – Ik wou dat ik een krekel was, een van de 1.001 liedjes die Schoepen had geschreven.

Het kon niet anders zijn dan dat Kartner hier in de coulissen Juliaan Deckx tegen het lijf liep, later beter bekend als Juul Kabas. Zoveel jaren later liet Kartner een baard groeien en werd hij in de Lage Landen beroemd met Daar in dat kleine café aan de haven. Daarnaast werd de vader van zeven zonen ook kingmaker voor andere talenten. Zo schreef hij de tekst van Manuela, de moeder aller smartlappen. Het werd het pensioennummer van Jacques Herp die voordien nog achter de bar stond van de dancing The Gentelman’s club in Turnhout. Juul Kabas baatte ondertussen de taverne ’t Lindenhof in Retie uit. Het was op die plek dat hij zijn afspraak met de geschiedenis miste. Terwijl hij ergens in een rustoord in West-Vlaanderen ’t Zijn Zotten die werken, te berde bracht, overhandigde Vader Abraham in ’t Lindenhof een cassette aan zijn vrouw Annie. Daarop stond zijn liedje Vlaanderen met als onvergetelijke zinsnede ‘Vlaanderen, waar ik zo vaak al was. In het land van Juul Kabas.’

“Pierre had het voor mij”, zo vertelde Juul ons later. “Hij wilde me lanceren in Nederland. We hadden al volop plannen om samen een lp op te nemen en te toeren in Nederland. Maar toen bracht hij Het Smurfenlied uit en dat werd zo een gigantisch succes dat er geen tijd meer overbleef voor mij.”

Het Smurfenlied kwam uit in 1977. We waren toen 17 jaar en hadden op die leeftijd een vanzelfsprekende bloedhekel aan het onding. We hebben het allicht even sterk vervloekt als Juliaan Deckx zaliger. Maar Vader Abraham kan zijn belofte waarmaken nu ze beiden in het land van Grote Smurf zijn beland. Als ze tenminste door die waterkraan zijn geraakt.

MEER OVER Kempens Bekeken

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio