Jan Gysbrechts is coördinator van (kort)verblijf- en dagopvang Willekom in Mechelen. In zijn vrije tijd maakte hij de website Buitengewoon Werk. © Dirk Vertommen

Puttenaar versimpelt zoektocht naar begeleid werk: “Contact tussen begeleiders van mensen met beperking en werkgevers verbeteren”

Putte, Mechelen -

Met de nieuwe webstek Buitengewoon Werk wil Jan Gysbrechts uit Putte het concept van begeleid werken beter bekendmaken. De site vergemakkelijkt vooral het contact tussen jobcoaches en werkbegeleiders die mensen met een beperking onder hun vleugels hebben enerzijds en potentiële werkgevers anderzijds. Zo’n platform bestond tot nu toe nog niet.

Kristof Van Rompaey

Begeleid werken is een vorm van zinvolle bezigheid voor mensen die door een beperking of psychische kwetsbaarheid niet in het reguliere arbeidscircuit of bij maatwerkbedrijven aan de slag kunnen. Onder begeleiding van jobcoaches en werkbegeleiders kunnen begeleid werkers wel lacunes op de arbeidsmarkt invullen met taken waaraan ze zelf bovendien een eervol gevoel overhouden. De begeleid werkers gaan op vrijwillige basis aan de slag. Hun coaches en begeleiders vergoeden ze vanuit hun persoonsvolgend- of VAPH-budget.

Puttenaar Jan Gysbrechts werkt al jaren met mensen met een beperking. Sinds anderhalf jaar is hij coördinator van (kort)verblijf- en dagopvang Willekom in Mechelen. De nieuwe website is een privé-initiatief waar hij zich in zijn vrije tijd op stortte. “Op een bepaald moment ontving ik een mail van de school waar mijn kinderen naartoe gaan”, legt hij uit. “Ze zochten vrijwilligers die tijdens de middag ondersteuning kunnen bieden bij zaken als het openen van flesjes. Bijvoorbeeld bij Willekom of Borgerstein zijn er wel wat gasten die zoiets perfect aankunnen. Dat zette me aan het denken.”

Vriendschap

“De school had begeleid werkers kunnen inschakelen, maar het concept is bij velen nog weinig bekend”, vult Gysbrechts aan. “Zo kwam ik op het idee om een soort VDAB-achtige website te bouwen waar potentiële werkgevers in contact kunnen komen met jobcoaches en werkbegeleiders die op zoek zijn naar geschikte vacatures voor de mensen die ze begeleiden.”

De initiatiefnemer stuurde intussen mails met uitleg over de website naar tal van lagere scholen. “Daar komt nu al behoorlijk wat reactie op, maar je kunt dit uitbreiden naar tal van andere sectoren, zoals bijvoorbeeld de brouwsector en maneges”, legt hij uit. “Op de site staan enkele concrete voorbeelden waarvan ik doorheen mijn carrière getuige was. Tussen een brouwer en een begeleid werker is bijvoorbeeld een mooie vriendschap ontstaan. De brouwer is gestopt, maar de werker wordt nu nog altijd betrokken bij familiale activiteiten.”

Eigenwaarde

Aan de andere kant van de jobmarkt schreef Gysbrechts jobcoaches, werkbegeleiders en de dienst begeleid werk van verschillende zorginstanties aan. “Ook vanuit die hoek komen nu veel registraties binnen”, zegt hij. “De site maakt het voor hen nu heel makkelijk om te zien of er passende vacatures openstaan voor de mensen die ze begeleiden. Tot nu toe bestond zo’n platform nog nergens en moesten coaches en begeleiders altijd zelf op zoek gaan.”

Voor de begeleid werkers zelf is zingeving een bijzonder belangrijke facet van hun vrijwillige bezigheid. “Meedraaien op een volwaardige werkplek versterkt hun eigenwaarde enorm”, ondervindt Gysbrechts. “Voor mensen die dagelijks in een voorziening verblijven, kan het ook hun sociaal netwerk vergroten en hun kenniskring verruimen. Van de vaste gasten bij Willekom zijn er ook enkelen die aan begeleid werk doen, onder meer in een manege en bij de school hier vlakbij. Het geeft hen een geweldige voldoening.”

www.buitengewoonwerk.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners