Doodgestoken politieagent in Schaarbeek: “Tweede agent is buiten levensgevaar, we zijn in shock”

Het Brusselse en het federaal parket hebben deze voormiddag een persconferentie gegeven naar aanleiding van de aanval op een politiepatrouille in Schaarbeek gisterenavond. Daarbij liet een van de inspecteurs het leven. De verdachte kon worden geneutraliseerd door een ploeg die in versterking was geroepen.

gliBron: BELGA

De verdachte is een ex-gedetineerde die als Potentieel Gevaarlijke Extremist (PGE) op de zogenaamde OCAD-lijst stond vermeld. De man had zich eerder op de dag naar een politiecommissariaat begeven, waar hij een verwarde indruk gaf. De man werd - volgens het parket op zijn vraag - overgebracht naar de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis, maar verliet de instelling enkele uren later, waarna hij toesloeg.

Aangevallen voor het rode licht

“De patrouille werd aangevallen toen het politievoertuig voor het rode licht stond”, zegt Eric Vandersypt van het federaal parket. “De verdachte opende het portier en stak de bestuurder onmiddellijk in de hals. Daarna liep hij naar de passagier en deelde hem een messteek uit in de arm. De politieman kon versterking oproepen en verklaarde dat de dader ‘Allahoe Akbar’ riep tijdens de feiten.”

De bestuurder van het politievoertuig kwam bij de aanval om het leven. “Het gaat om de 29-jarige Thomas N. Zijn collega, Jason P. (23), werd deze nacht op de spoedafdeling van het ziekenhuis geopereerd. Zijn leven is voorlopig niet meer in gevaar.”

De dader kon door een patrouille in versterking worden neergeschoten. “Het gaat om Yassine M., geboren in 1990 in ons land en woonachtig in Evere”, aldus Vandersypt. “De man is gekend voor strafbare feiten en zat van 2013 tot 2019 in de cel. Hij staat inderdaad op de OCAD-lijst.”

Moord in terroristische context

Het federaal parket heeft intussen een onderzoeksrechter gevat voor moord en poging tot moord in een terroristische context. “De verdachte zal worden verhoord zodra zijn toestand dat toelaat.”

    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    MEER OVER