Het restaurant van Burger King komt in de vroegere winkel van United Brands in de Bruul. Het handelspand staat al jaren leeg. ©  Dirk Vertommen

Burger King opent restaurant in Mechelse Bruul in pand dat al jaren leegstaat

Mechelen -

Na meer dan twintig jaar opent er opnieuw een hamburgerrestaurant in de Bruul in Mechelen. De onderneming achter de Belgische restaurants van de internationale fastfoodketen Burger King opent in het voorjaar van 2023 een vestiging in de Mechelse winkelstraat. Daarmee komt er een einde aan meer dan zes jaar leegstand van het handelspand waar ooit United Brands een sportwinkel had.

Sven Van Haezendonck

Een gele aanplakbrief verraadt dat er iets op til is in het winkelcentrum waar ook Decathlon, Basic-Fit, Queens en Carrefour express gevestigd zijn. De stad heeft een omgevingsvergunning afgeleverd om de voormalige winkel van United Brands om te vormen tot een hamburgerrestaurant van Burger King. Die stond al sinds de zomer van 2016 leeg. “Wij waren al lang op zoek naar een locatie in Mechelen. Dat was zo een beetje een blinde vlek voor ons. Wij zijn heel blij dat we in de stad een leuke locatie hebben gevonden”, zegt Annelies Vantvelt van Burgers Brands Belgium.

‘Booming business’

Dat is de onderneming die in ons land de restaurants van Burger King en Quick beheert. En laat het net Quick zijn waar Mechelaars misschien nog herinneringen aan hebben, want tot in de jaren negentig had de van origine Belgische hamburgerketen een vestiging in de Bruul. Na ruim twintig jaar neemt Burger King die plek in. “We merken dat Mechelen booming business is. Je ziet dat ook aan het aantal restaurants die er zijn of er openen. Ook voor delivery is Mechelen een grote opkomende regio”, vertelt Vantvelt.

Het winkelcentrum telt zes handelspanden, waaronder een sportwinkel van de Franse keten Decathlon. ©  Dirk Vertommen

Op leveringen aan huis zal Burger King in de Dijlestad inzetten. “Het restaurant zelf zal 150 plaatsen tellen en we bieden er service aan tafel”, zegt Annelies Vantvelt. Burger Brands Belgium keek al enkele jaren uit naar een locatie in Mechelen. “Er was vraag naar Burger King en we hebben naar onze klanten geluisterd. We kijken enthousiast uit naar de opening.”

Die is gepland in het eerste kwartaal van 2023. “Een precieze datum hebben we nog niet. Eerst gaan we de locatie verbouwen”, legt Vantvelt uit.

Evenwicht bewaren

De stad is blij met de komst van het fastfoodrestaurant. “Burger King is blijkbaar een van die merken waar internationale ketens naar kijken om een stad te waarderen en er eventueel zelf een vestiging te openen”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Economie.

Al plaatst de schepen meteen ook een kanttekening. “Ik wil ook niet dat we de ene hamburgerketen naast de andere krijgen. We moeten een goed evenwicht bewaren, maar de komst van Burger King is een positieve zaak voor onze stad”, vertelt Geypen.

Voor de invulling van het winkelcentrum, waar ooit Media Markt gevestigd was, is het alleszins geen slechte zaak. Alhoewel het complex nog vrij nieuw is, kampt het van kort na de opening in het najaar van 2013 met leegstand.

De meest recente nieuwkomer is een fitnesscentrum van Basic-Fit. ©  Dirk Vertommen

De twee leegstaande verdiepingen van Media Markt zijn de voorbije twee jaar stapsgewijs opnieuw ingevuld. Eind 2019 was er eerst de opening van een vestiging van de Franse sportketen Decathlon. In april dit jaar begon Basic-Fit op de tweede verdieping met een nieuw fitnesscentrum. Voorts is ook kledingzaak Queens er gevestigd en nog een ander handelspand staat leeg na de sluiting van Edie.

LEES OOK. Met Basic-Fit opent achtste nieuwkomer in korte tijd in Bruul: “Mechelen is gewild”

“Hoe minder leegstand, hoe beter”

De vaste waarde in het winkelcentrum is al negen jaar de winkel van Carrefour express. “De komst van Burger King is een positieve zaak. Hoe minder leegstand, hoe beter. Het grote probleem van de leegstand zijn de te hoge huurprijzen. Daardoor komen en gaan zaken”, zegt zaakvoerder Ronny Boomputte.

Samen met zijn echtgenote Greet De Saeger, die medezaakvoerder is, juicht hij nieuwe openingen in de Bruul toe. “De opening van Basic-Fit heeft ons veel nieuwe klanten bezorgd. Voor Burger King is het nog even afwachten, maar we verwachten daar wel effect van”, zeggen ze. De ondernemers hebben in totaal al achttien jaar een buurtsupermarkt in de winkelstraat.

LEES OOK. JBC opent tweede Mechelse vestiging in historisch pand in Bruul: “Het is een gezellige familiewinkel”

Ronny Boomputte baat in het winkelcentrum een Carrefour express uit. ©  Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen