Bij een commercieel pluimveebedrijf op Leiseinde in Zevendonk in Turnhout is donderdag vogelgriep vastgesteld Het federaal voedselagentschap liet de stallen ontruimen. © BVDL

Vogelgriep duikt op in Turnhouts pluimveebedrijf: derde uitbraak in Kempen in korte tijd

Turnhout -

Bij een commercieel pluimveebedrijf op Leiseinde in Turnhout is donderdag een nieuw geval van vogelgriep vastgesteld. Het federaal voedselagentschap FAVV liet alle aanwezige kippen afvoeren. Het is intussen het derde geval van vogelgriep in de Kempen in enkele weken tijd. Eind oktober moesten ook al twee pluimveebedrijven in Minderhout (Hoogstraten) worden ontruimd.

Bart Van den Langenbergh

Het FAVV deelde donderdag mee dat bij een pluimveebedrijf in het Turnhoutse Zevendonk een besmetting met H5, het hoogpathogeen vogelgriepvirus, aan het licht is gekomen. Wetenschappers van Sciensano hebben donderdag bevestigd dat het wel degelijk om het besmettelijke virus H5 gaat. “Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, werden het pluimvee en de vogels die nog aanwezig zijn afgevoerd. Dat is zo bepaald in de Europese en Belgisch wetgeving”, zegt Hélène Bonte, woordvoerster van het federaal voedselagentschap.

Het geval in Turnhout is intussen de dertiende uitbraak sinds 21 september in ons land en de derde uitbraak in de Kempen in een tweetal weken tijd. Eind oktober moesten ook al twee pluimveebedrijven in Minderhout worden ontruimd door besmetting met het vogelgriepvirus. Volgens het FAVV is er geen indicatie dat de uitbraken aan elkaar gelinkt zijn. Vermoedelijk hebben wilde vogels de besmettingen verspreid.

Beschermingszone

Als beschermingsmaatregel om verdere uitbreiding van de zeer besmettelijke vogelgriepvariant te vermijden, heeft het federaal voedselagentschap een beschermingszone van drie kilometer en een bewakingszone van tien kilometer rond het bedrijf in Turnhout ingesteld. De beschermingszone omvat delen van de gemeenten Kasterlee, Lille, Turnhout en Vosselaar. “Deze zones overlappen deels met de bestaande zones in Hoogstraten. In de zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. Wie symptomen bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, moet een dierenarts raadplegen”, benadrukt Hélène Bonte van FAVV.

Rond het bewuste bedrijf in Turnhout geldt een beschermingszone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer. © FAVV

Het voedselagentschap herinnert alle houders van pluimvee eraan dat het virus sterk circuleert onder wilde vogels. “Het aantal bevestigde gevallen bij wilde vogels in de afgelopen weken blijft hoog. Het risico dat pluimvee met vogelgriep wordt besmet, door contact met wilde vogels, blijft groot. We hebben te maken met een zwaar vogelgriepseizoen omwille van de situatie met wilde vogels”, luidt het.

Afschermplicht

Voor alle geregistreerde commerciële pluimveebedrijven en hobbyhouders in ons land geldt sinds begin oktober al een afschermplicht. Dit betekent dat alle dieren binnen moeten worden gehouden of onder netten worden geplaatst. “We raden particuliere pluimveehouders ook aan om hun pluimvee zo veel mogelijk te beschermen”, legt Hélène Bonte uit. “Dit kan door preventief de ren te overspannen om het contact met wilde vogels te vermijden.”

www.favv.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio