©  Jordi Huisman/Hollandse Hoogte

Meer dan 5.000 gezinnen kregen al betalingsuitstel woonkrediet

Op ongeveer een maand tijd hebben de banken aan meer dan 5.000 Belgen betalingsuitstel toegekend voor hun woonkrediet. Gemiddeld maakt het uitstel ongeveer 460 euro per maand vrij, zo maakte Febelfin, de federatie van de financiële sector, donderdag bekend. Dat geld kan dan eventueel dienen om de hogere energiefactuur of duurdere boodschappen te betalen, klinkt het.

debnBron: BELGA

Ruim vier op vijf van de dossiers (4.239) gebeurde via het kader dat Febelfin heeft afgesproken, terwijl voor één op vijf (967 kredieten) betalingsuitstel werd toegekend op basis van een oplossing op maat. 

Naar aanleiding van de energiecrisis met torenhoge prijzen dokterde de Belgische banksector een systeem van betalingsuitstel uit, dat op 1 oktober van start ging. Klanten die aan de voorwaarden voldoen, kunnen tot twaalf maanden uitstel van betaling krijgen. Ze moeten dan geen kapitaal van hun woonkrediet terugbetalen, enkel intresten. De looptijd van de lening wordt met een gelijkaardige periode verlengd. De maatregel geldt tot eind maart 2023. Gezinnen moeten op het moment van de aanvraag over minder dan 10.000 euro roerend vermogen beschikken en ze mogen niet als wanbetaler geregistreerd staan. Een gelijkaardige regeling werd ook al ingevoerd tijdens de coronapandemie.

“De financiële sector blijft de cijfers nauw opvolgen, aangezien de situatie snel kan veranderen in de huidige economische context. Er kan bijvoorbeeld verwacht worden dat nog veel vaste energiecontracten worden beëindigd en aldus omgezet in variabele contracten, en dat periodieke voorschotten zullen worden verhoogd,... De vraag tot betalingsuitstel zou dus in de komende weken verder kunnen evolueren”, zegt Febelfin.

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wonen