FOTO RAES. Fietsen langs het water

Antwerpen door de lens van Frank Raes.

Frank Raes

©  Frederik Beyens

Welke van de twee is het mooist, welke van de twee geniet uw voorkeur: de zonsopgang of de zonsondergang? Op het internet, het wereldwijde web, worden over die vraag al jarenlang intense discussies gevoerd. Onzinnige discussies, want waarom moeten we kiezen? Waarom moeten we kiezen tussen Diego Maradona of Lionel Messi als beste voetballer aller tijden? Ze waren of zijn allebei wonderbaarlijk geniaal. Waarom krijgt restaurant Zilte een half punt meer dan Hertog Jan in de Gault&Millau en – vooral! – waarom hechten we daar belang aan?

De drang om alles en iedereen in hitparades op te lijsten en de wereld op die manier oneindig te versimpelen, ontgaat mij enigszins. En al zeker als het rijzen en dalen van de zon in het geding is.

Je moet er misschien wat vroeger voor uit je bed, maar als de zon ’s ochtends aan de kim verschijnt en de wereld elke seconde meer verlicht, ben je blij dat je bent opgestaan en dat wonder mag aanschouwen. Ik althans toch.

’s Avonds, als de zon traag, maar soms sneller dan je denkt, achter de horizon verdwijnt, schijnt het licht zachter dan vroeg op de dag. Het golden light vlijt zich dan als een deken over de stad en de Schelde.

Het mooiste kleurenpalet verschijnt dikwijls nét na zonsondergang: blauw, geel en rood vermengen zich in allerlei schakeringen. De fietser op de foto hierboven, peddelend op de kam van de vernieuwde kaaien, laat het zich met weemoed welgevallen.

Hij moet wel uitkijken, want fietsen op het pad langs de Schelde kan best gevaarlijk zijn. Dat pad lijkt door de werken vaak meer op een hindernissenparcours. Met tamme wandelaars, rustige en gehaaste fietsers, koersfietsers, maar ook ware snelheidsduivels op speed pedelecs, brommers en vespa’s. En dan nog her en der rode lichten met overstekende toeristen en auto’s die uit parkings rijden.

Een allegaartje, ieder met zijn agenda en eigen snelheid, variërend van 3 km tot 45 km per uur. Op spitsuren geldt hier de survival of the fittest. Daarom deze beleefde vraag van een buurtbewoner: als je van zuid naar noord beweegt of omgekeerd, matig alstublieft uw snelheid. Morgen is er een nieuwe dag en gaat de zon weer op.

Website www.frankraes.beInstagram @frankraesbrasil

Vastgoed

Jobs in de regio