Het redactieteam met Hugo Miguet, Herman Verstraelen, Jef Van Gorp en Jan Sels is trots op het eindresultaat. © RR

Nieuw fotoboek van Heemkundekring Corsendonca toont hoe gemeente op 60 jaar tijd veranderde

Oud-Turnhout -

De voorbije decennia wijzigde het aanzicht van Oud-Turnhout dramatisch. Vier leden van Heemkundekring Corsendonca doken in het archief en bundelden honderden foto’s in het boek Oud-Turnhout 60 jaar later.

Wouter Adriaensen

Hugo Miguet, Herman Verstraelen, Jef Van Gorp en Jan Sels durven al eens neuriënd door het centrum van Oud-Turnhout of de gehuchten Oosthoven en Zwaneven te wandelen. Bij het aanschouwen van de vele nieuwbouwprojecten weerklinkt dan weemoedig “dit dorp, ik weet nog hoe het was…” uit het nostalgische liedje van Wim Sonneveld.

“Hoe je het ook draait of keert, het gelaat van onze gemeente is in iets meer dan een halve eeuw sterk veranderd”, klinkt het. “Dat levert vaak stof op voor eindeloze discussies. Stond de zondagse rijd vroeger hier of verderop? ’t Strooien Hutteke, was dat een boswachtershuis? En Lowieke Limonat woonde toch aan de parochiezaal van Oosthoven, of niet?”

Symbolische plek

Het antwoord op al die discussies is voortaan te vinden in het gloednieuwe fotoboek Oud-Turnhout 60 jaar later. Daarvoor dook het viertal de archieven in om terug te keren met honderden foto’s. “Die laten zien hoe de gemeente in het bestek van nog geen mensenleven veranderde. Naast de foto’s staan ook telkens een beeld van diezelfde locatie anno 2022 en een anekdotische beschrijving.”

Het boek wordt vrijdag 2 december voorgesteld in de Heischuur, het gemeenschapscentrum van Oosthoven. Een symbolische plek, zo blijkt. “De Heischuur vind je niet in het fotoboek want het staat er nog steeds. Voor eventjes dan toch, want de plannen voor een nieuwbouw worden volop gesmeed. Daarom kozen we dit bijna verdwenen gebouw uit om het boek wereldkundig te maken.”

Wie nu al intekent voor Oud-Turnhout 60 jaar later, betaalt slecht 20 euro. Wie 34 euro overschrijft, is volgend jaar lid van Corsendonca en krijgt het boek aan de ledenprijs van 15 euro. Na de voorstelling kan het boek nog afgehaald worden in het Hofke van Chantraine.

De dorpskern van Oud-Turnhout zestig jaar geleden... © RR

… en dezelfde plek zestig jaar later. © RR

www.facebook.com/corsendonca

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners