De Ocean Viking dobbert al dagenlang rond op de Middellandse Zee wanhopig zoekend naar een haven om aan te meren. ©  AFP

Europese Commissie vraagt onmiddellijke toestemming voor aanmeren migrantenschip Ocean Viking

Om een humanitaire tragedie te vermijden, moet het schip Ocean Viking van de ngo SOS Méditerranée onmiddellijk toestemming krijgen om in een Europese haven aan te meren. Dat zegt de Europese Commissie. De Ocean Viking dobbert al dagen op de Middellandse Zee rond en heeft 234 migranten aan boord die uit het water werden gered.

Gilles LiesenborghsBron: BELGA

De voorbije dagen vroegen vier schepen de toestemming aan de Italiaanse autoriteiten om met hun opvarenden te mogen aanmeren. De nieuwe rechtse regering in Rome was weigerachtig en liet eerst enkel vrouwen, kinderen en zieken aan land gaan, maar liet uiteindelijk toe dat de opvarenden van drie schepen konden ontschepen.

De Ocean Viking kreeg die toestemming echter nog steeds niet. Het schip zou zich momenteel in internationale wateren bevinden, maar de bemanning is stilaan radeloos. Ze kreeg meer dan 40 keer nul op het rekest toen ze de Italiaanse autoriteiten vroeg aan te meren en vroeg dinsdag uiteindelijk om een Franse haven te mogen aandoen. Maar eerdere berichten van de Italiaanse premier Giorgia Meloni dat Parijs het licht op groen zou hebben gezet, werden door de Fransen ontkend.

De Europese Commissie heeft er genoeg van, zo maakt ze duidelijk in haar verklaring. Ze roept op de Ocean Viking onmiddellijk te laten aanmeren, “in de dichtstbijzijnde haven”, en alle geredde opvarenden aan land te laten gaan. “De situatie op het schip heeft stilaan een kritiek niveau bereikt en moet dringend worden aangepakt om een humanitaire tragedie te vermijden”, luidt het. In de verklaring worden geen landen bij naam genoemd.

De Commissie wijst erop dat de juridische verplichting om mensen die zich op zee bevinden te redden “helder en ondubbelzinnig” is, ongeacht de omstandigheden die de opvarenden in een noodsituatie brachten. Voor zover bekend zijn alle meer dan 1.000 opvarenden van de vier reddingsschepen vertrokken uit Libië.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER