Inke en Hanne. ©  rr

Identieke tweeling Inke (21) en Hanne (21) verhuisd naar Gielsbos, maar definitieve oplossing is er nog niet

Zandhoven, Schoten, Gierle -

Inke (21) en Hanne (21), de identieke tweeling uit Schoten/Pulle met een beperking die door een fout in het systeem enkel mits een zware financiële opleg van de ouders in een zorginstelling kon worden opgenomen, woont sinds kort in het Gielsbos in Gierle (Lille). Hun ouders zijn opgelucht, maar een duurzame oplossing voor hun probleem is er nog niet.

De ouders van Inke (21) en Hanne (21) uit Schoten stonden in september nog met de rug tegen de muur. De identieke tweeling heeft naast autisme en ADHD een ernstige mentale achterstand. Tot januari mochten ze nog verblijven op het internaat van O.C. Clara Fey in Sint-Job-in-’t-Goor, maar daarna was het echt gedaan, omdat het om een internaat voor minderjarigen gaat. Er was wel een plek vrij in het Gielsbos in Gierle. Maar omdat hun ouders tot februari vorig jaar thuis bleven zorgen voor hen omdat er nergens een internaat was waar ze samen terecht konden en de tweeling scheiden geen optie was, stonden ze pas op prioriteitenlijst 3. Met het aantal zorgpunten dat Hanne en Inke toegekend kregen op basis van de beschikbare budgetten, konden er slechts 220 dagen en nachten in het Gielsbos worden gefinancierd. Voor de resterende 145 dagen moeten de ouders zelf opdraaien, wat voor de tweeling neerkomt op 33.000 euro.

Op 26 oktober zijn ze dan toch naar een leefgroep in het Gielsbos verhuisd. “Ze delen samen een kamer”, vertelt mama Els Heirman. “Intussen is het een beetje zoeken welke activiteiten bij hen passen, maar we kregen al leuke filmpjes toegestuurd. Op woensdag gaan ze normaal zwemmen. Ze gingen al fietsen en staan ook op de wachtlijst voor hippotherapie. Op donderdagnamiddag gaan ze gewoon wat met de bus rondrijden, wat voor veel mensen met een beperking een leuk ontspannend uitje is. In het weekend komen ze nog naar huis. We zijn dus heel blij dat de grote druk van onze schouders is, want in januari moesten ze echt wel het internaat verlaten. Alleen is ons probleem nog niet opgelost. We hopen dat het beroep dat we aantekenden tegen de beslissing van het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) een oplossing gaat brengen voor de resterende 145 dagen waar we als ouders voor moeten opdraaien.”

De ouders van Inke en Hanne werden intussen wel goed ontvangen op het kabinet van bevoegd minister Hilde Crevits (CD&V) om de schrijnende situatie aan te klagen. “Wij hebben onze grieven daar kenbaar gemaakt en ze hebben alles genoteerd. Het was een constructief gesprek, in die zin dat we ons echt wel gehoord voelden en de hiaten in het systeem konden aankaarten. De kabinetsmedewerker die ons ontving zei zelf ook dat het positief is als mensen vanuit hun persoonlijke situatie de vinger op de wonde leggen. Wij wachten nu de uitslag van ons beroep af, dat normaal ergens in het voorjaar wordt verwacht.” kma

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio