© ATV

Bart De Wever trekt festiviteiten voor 50 jaar Las Mañas op gang: “Dit is een instituut”

Antwerpen -

In restaurant Las Mañas trokken minister-president Jan Jambon en burgemeester Bart De Wever woensdagmiddag de festiviteiten voor 50 jaar restaurant Las Mañas op gang. Daarna kregen zij de eerste exemplaren overhandigd van het lustrumboek dat speciaal voor de gelegenheid is geschreven.

Johan Van Baelen

Het Spaanse restaurant Las Mañas viert zijn vijftigste verjaardag en bracht voor die gelegenheid een boek uit. Dat document, met getuigenissen van vijftig stamgasten en hun lievelingsgerecht werd opgetekend door tv-presentator Carl Huybrechts. In zijn boek neemt hij ook ruim de tijd om de geschiedenis van de familie Espantoso te schetsen, die intussen aan de derde generatie restauranthouders is: Rayco volgde vader Miguel en grootvader Andres op.

Een van de trouwe gasten van het restaurant, Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), mocht dan ook niet ontbreken. “Ik hou van de typisch Spaanse gerechten zoals paella, maar vooral de tapas spreken me hier aan. Natuurlijk kom je niet naar Las Mañas voor een romantische tête-à-tête. Neen, als wij naar hier komen, is het voor de ambiance en om ineens veel vrienden te zien. We hebben de daad ook bij het woord gevoegd, want de vaste muzikanten van Las Mañas hebben vorige zomer gespeeld op onze trouw. Zij hebben onze gasten toen passend ontvangen.”

Van rechts af: Miguel Espantoso, burgemeester Bart De Wever en minister-president Jan Jambon, huidig zaakvoerder Rayco Espantoso en zijn zus Yaiza. ©  RR

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) begon spontaan paella uit de levensgrote pan te scheppen en uit te delen aan de gasten. “Geef mij maar Zuiders eten, Spaans en Italiaans. Daar kan je weinig mee misdoen. ’t Is trouwens nog eens tijd om met de kinderen naar hier af te zakken. Want buiten het eten is deze zaak gewoon een instituut. Het restaurant is vijftig jaar vergroeid met de geschiedenis van de stad. Begonnen als een truckerscafé met drie tafels en twaalf stoelen en kijk nu. Zij hebben de Spaanse keuken naar Antwerpen gebracht, samen met een grote glimlach en een ingebakken gastvrijheid. We moeten de familie Espantoso dankbaar zijn. Blijf alsjeblief voor ambiance zorgen hier.”

LEES OOK. 50 jaar restaurant Las Mañas: “Je kan overal lekker eten, maar in Las Mañas kan je thuiskomen”

www.lasmanas.be , Las Mañas, 50 Años de Pasión, 50 euro, 260 blz., 50 gerechten, bestellen via website.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV