© ATV

Antwerpen koopt tweede stukje Ferrarisbos aan voor nog eens 3 miljoen euro

Wilrijk -

De stad Antwerpen betaalt nog eens 3 miljoen euro voor de aankoop van ongeveer 1,2 hectare Ferrarisbos en 0,9 hectare braakliggende grond in Wilrijk. Eerder dit jaar kocht het stadsbestuur ook al 3,5 hectare aan voor dezelfde prijs. “Hierdoor kan dit historisch bos behouden blijven als bosgebied”, zegt Annick De Ridder (N-VA), schepen van Stadsontwikkeling.

Sacha Van Wiele

Antwerpen koopt het resterende stuk van 1,2 hectare Ferrarisbos aan en een perceel braakliggende grond van 0,9 hectare. Dit laatste stukje grond is belangrijk als ecologische waterbuffer. Eerder dit jaar kocht de stad al het eerste stuk van 3,5 hectare van het bos aan. De aankoop van heel het Ferrarisbos en de braakliggende grond kost 6 miljoen euro.

De prijs ligt zo hoog omdat het hier om een bedrijventerrein gaat en niet om bos. “Ondanks moeilijke budgettaire tijden redden we met de aanschaf van deze gronden het historische Ferrarisbos”, zegt De Ridder. “Bovendien zijn we deze engagementen aangegaan nog voor het duidelijk werd dat we moesten besparen. Met de aankoop van deze gronden creëren we toegankelijk groen bij en komt er een ecologische waterbuffer. Dit moet overstromingen beletten.”

Beschermd bosgebied

Antwerpen kocht eerder dit jaar al een deel van het Ferrarisbos van het transportbedrijf H. Essers. Het andere deel, dat in eigendom is van ING België, wordt nu ook aangekocht door de stad. De aankoop van het Ferrarisbos zorgt ervoor dat ongeveer 5 hectare bos nu definitief beschermd is en toegankelijk zal zijn voor iedereen.

De aankoop van het Ferrarisbos in combinatie met de aanschaf van een braakliggend terrein ernaast zorgt ervoor dat de stad een ecologische verbinding met infiltratiebufferbekken kan creëren tussen het Ferrarisbos en het westelijk gelegen kasteeldomein Klaverblad.

Het industriegebied Ter Beke in Wilrijk is een verhard gebied met een beperkt volume aan waterbuffering. Dat zorgt bij hevige regen regelmatig voor wateroverlast. De creatie van een ecologische waterbuffer – in samenwerking met de experts van Water-Link en Aquafin – past in de realisatie van een robuuste waterhuishouding voor dit gebied.

De eerdere plannen om het Ferrarisbos te kappen voor de uitbreiding van het bedrijventerrein botste op heel wat protest.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Annick De Ridder