©  JVdP, Golazo, Frank Abbeloos

Van spelen met Lego tot lopen door een museum: onze niet te missen toptips voor deze week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1/Joke Van Leeuwen staat op de planken tijdens Kunstendag voor Kinderen

©  Wim Kempenaers

Op 20 november is het de elfde editie van de Kunstendag voor Kinderen, die helemaal in het teken staat van ‘natuur’ en ‘natuurtalenten’. Verspreid over heel Vlaanderen staan er zondag meer dan driehonderd activiteiten voor kinderen en hun familie op het programma. In CC Zwaneberg in Heist-op-den-Berg maakt jeugdauteur Joke Van Leeuwenhaar opwachting als verteller in het door haar geschreven boek en theaterstuk Heb je mijn zusje gezien? (2+).In Antwerpen kunnen kinderen in het Rubenshuis intekenen op een gidsbeurt op hun maat, terwijl ze in Amuz kunnen zingen met hun ouders en grootouders.

Ook Turnhout pakt stevig uit tijdens de Kunstendag voor Kinderen. In het Speelkaartenmuseum kunnen kinderen een eigen tattoo-ontwerp maken door gelasercutte houten vormen te combineren tot een klein ontwerp op tattoopapier.

www.kunstendagvoorkinderen.be

2/The Cure houdt halt in Sportpaleis

©  EPA-EFE

In 1980 brak zanger Robert Smith met zijn band The Cure internationaal door met de single A Forest. De groep werd het symbool van het new wave tijdperk, maar wist zich door de jaren heen steeds te vernieuwen. Geen wonder dat populaire bands van nu als Editors of The Smashing Pumpkins de ‘zwartzakken’ citeren als grote inspiratiebron. Tijdens hun tournee van 44 shows doorheen 22 landen strijkt The Cure woensdag ook in het Sportpaleis neer.

In Merksem houden deze week nog meer internationale sterren halt: donderdag maakt de Lotto Arena zich op voor een concert van Bryan Adams. De Canadese rocker plukt tracks uit zijn nieuwe album So Happy It Hurts.

www.sportpaleis.be

3/Beurs Grafixx zet al tien keer de lijnen uit

© Tom Schamp 

Grafixx strijkt van 25 tot 27 november voor de tiende keer neer in De Studio. Logisch dus dat de deelnemende illustratoren dit jaar voor één keer rond een centraal thema werken: viering. Nieuw talent en gevestigde waarden uit de internationale strip- en illustratiewereld stellen hun werk voor in expo’s workshops en lezingen. Zo neemt Tom Schamp, bekend illustrator van kinderboeken met al 35 prentenboeken op zijn actief, op 26 november het woord. Olivier Schrauwen, die faam verwierf met innovatieve strips als Arsène Schrauwen en De man die zijn baard liet groeien, spreekt op 27 november het publiek toe.

www.grafixx.be

4/Tsjaikovski was homo

Vic De Wachter. ©  DBA

In het Rusland van eind 19e eeuw was Tsjaikovski populair, omdat hij erin slaagde de Russische ziel te verbinden met West-Europese klassieke muziek. Naast zijn succes en glorie droeg Tsjaikovski ook een geheim met zich mee: een deel van zichzelf dat hij zo lang mogelijk verborgen probeerde te houden. Hij wist namelijk maar al te goed dat zijn geboorteland mensen met een andere geaardheid niet accepteerde.

In Tsjaikovski’s Geheim kruipt Vic De Wachter als verteller in de ziel van de Russische componist. Het Desguin strijkkwartet brengt meeslepende melodieën die iedereen herkent, bijgestaan door pianist Florestan Bataillie. Te zien in o.a. Lier (19/11), Lokeren (2/12), Kapellen (18/12) en Beveren (8/1).

www.desguinkwartet.be

5/Voorlezen aan een hond? In de bib van Berchem zetten ze zo de Voorleesweek in

Met voorleessessies in bibliotheken en scholen in heel Vlaanderen wordt van 19 tot 27 november de Voorleesweek gehouden. Met deze jaarlijkse campagne zet Iedereen Leest het belang én het plezier van voorlezen in de kijker. Sommige kinderen voelen zich ongemakkelijk wanneer ze hardop moeten lezen, en daarom kunnen ze in de bib van Berchem vanmiddag tussen 13.30 en 16.30u zich wagen aan ‘kwispellezen’. Daarbij lezen ze een kwartiertje voor aan één van de therapiehonden. Het lieve dier zal het kind nooit op fouten wijzen. In de bib van Nijlen combineren ze een voorleessessie woensdag met een knutselactiviteit en pannenkoeken.

www.voorleesweek.be

6/Beurs vol spelletjes

Lego blijft het favoriete speelgoed van veel kleine en grote kinderen. In Antwerp Expo vindt op 19 en 20 november Brickmania plaats. Je kan er nieuwe en tweedehands Lego-sets kopen, maar vooral ook spectaculaire bouwwerken uit Lego-steentjes bewonderen. Je kan ook zelf met de steentjes aan de slag of helpen meebouwen aan een mega-grote mozaiëk van Kuifje.

Elders in Antwerp Expo kan je zaterdag en zondag ook naar Spel 2022. Ingedeeld per categorie kan je er deelnemen aan gezelschapsspelen, die tegelijk - nieuw of tweedehands - kunnen worden aangekocht. Met beurzen rond fotografie, multimedia en computer, miniatuur auto’s, militaire prullaria en platen en cd’s zijn zondag ook hobbyisten op het appel in Antwerp Expo.

www.antwerpexpo.be

7/Lopers Urban Trail lopen door KMSKA

©  Golazo

Aan je conditie werken of cultuur opsnuiven? Tijdens de Liantis Urban Trail Antwerp van zondag 20 november combineer je het beste van twee werelden. Over een traject van 12 km of 7 km passeren de achtduizend lopers belangrijke Antwerpse gebouwen, waar ze langs of doorheen lopen. Zo wordt het Zuiderpershuis doorkruist, maar ook de Play Zuid-studio, van waar de talkshow De Tafel van Vier wordt uitgezonden. Deelnemers vinden ook het prachtig gerenoveerde KMSKA op hun pad. Eerst lopen ze rond het museum om daarna via de catacomben en de trappen naar de achterste expositiezaal te trekken. Ook het gerenoveerde stadhuis krijgt lopers over de vloer.

www.liantisurbantrailseries.be

8/Ambachtslieden tonen hun kunnen

In een tijd van eenheidsworst loont ambacht. Over heel het land zetten handwerklieden zondag de deur open tijdens de Dag van de Ambachten. Op een landkaart op de site kan je zien waar je zondag een kijkje kan nemen. In Antwerpen kan je keramiek spotten bij Katja Van Breedam of ontdekken hoe Ludwig Geudens zijn klassieke gitaren fabriceert. Raymond Meeus herstelt al meer dan 30 jaar merkuurwerken. Je kan er zien hoe wijzerplaten worden gepersonaliseerd. Bij De Ratelaar in Geel kan je ontdekken hoe manden worden gevlochten. Benieuwd naar hoe een authentieke ijzersmederij eruitziet? Dan ben je welkom bij ‘de keizer van het ijzer’ Yannick Jacobs in Kalmthout.

www.dagvandeambachten.be

9/ ‘Zwanenmeer’ op een echte waterspiegel

Het Zwanenmeer op muziek van Tsjaikovski blijft een van de grote balletklassiekers. In de Lotto Arena dansen de ballerina’s vrijdag op een echte waterspiegel. Opgepikt in het Chinese Hangzhou tijdens de G20 Top brengt Classicall Productions deze bijzondere versie van het ballet naar Europa. Geen sinecure voor een klassiek corps de ballet en voor solisten om plots in deze omstandigheden te dansen. Acrobatie in water brengt verschillende lichamelijke risico’s met zich mee. De Lotto Arena wordt op 25 november opgetuigd met waterbakken en een groot bassin. Fonteinen, watermuren en projecties zorgen voor een unieke belevenis van deze balletklassieker.

www.teleticketservice.com

10/Lage Landenliedjes met Tine Embrechts

Tine Embrechts. ©  Frank Abbeloos

Hans Primusz laat al jaren amateurkoorleden samen zingen met een bekende artiest. Na de concertreeks van Bart Peeters Deluxe met pop-upkoor in de Lotto Arena smijt de dirigent zich in een nieuw avontuur: hij brengt een groot amateurkoor samen voor een top 20 van De Lage Landenliedjes. Actrice en zangeres Tine Embrechts vertelt tussen de liedjes door. Wanneer haar lievelingsnummer voorbijkomt, neemt ze de solo van het koor over. Primusz maakte koorarrangementen van het werk van artiesten als Boeijen, Shaffy, Van het Groenewoud, Verminnen, Yevgueni, Bart Peeters en Gorki. Te zien in o.m. de Sint-Anna-ten-Drieënkerk (25/11) op de Antwerpse Linkeroever.

www.zaterdagzondag.be