Brasserie De Scheepvaart. ©  kma

Overnemer gezocht: De Scheepvaart legt de boeken neer door tekort aan personeel en hoge energieprijzen

Viersel -

Ronny Van San en Denise Torfs, eigenaars van het bekend horecapand De Scheepvaart aan de Watersportlaan naast het Albertkanaal in Viersel, moeten opnieuw op zoek naar een overnemer. De zaakvoerder die De Scheepvaart in 2020 heropende legde zelf de boeken neer, om de welbekende redenen die je nu overal hoort terugkeren: een gebrek aan personeel en de hoge energiefacturen.

Kristin Matthyssen

Eind 2019 moesten Ronny en Denise ook al eens op zoek naar horecaondernemers om de bekende zaak die ze zelf van 1985 tot 2007 succesvol hebben uitgebaat nieuw leven in te blazen. Toen hadden ze hun vorige huurder door de vrederechter moeten laten uitdrijven. Uit wraak had die de hele toog ontmanteld en allerlei materiaal meegenomen. Nu is de situatie helemaal anders. De Scheepvaart ziet er zowel vanbinnen als vanbuiten pico bello in orde uit. Wie een horecazaak wil starten, kan hier zo beginnen en de inboedel overnemen van de vorige uitbater.

“De Scheepvaart is nu veertien dagen dicht”, legt Denise uit. “De curator heeft ‘over te nemen wegens faillissement’ aan het venster gehangen, maar dat klopt eigenlijk niet. De zaakvoerder heeft zelf de boeken neergelegd, maar er zijn geen schulden. Die mens heeft ons met de tranen in de ogen de sleutels afgegeven. Wij vinden het ook zeer jammer, want we konden ons geen betere huurder voorstellen. De hoofdreden is dat hij geen personeel vond. Hij had een tijd geleden de kok moeten ontslaan en een nieuwe aangenomen, maar die was niet veel beter. Hij heeft toen heel veel zelf in de keuken gestaan, maar ook het zaalpersoneel viel vaak uit, met een tenniselleboog en dergelijke. Ik begrijp perfect dat het niet werkbaar is als je elke dag naar je zaak moet vertrekken met de bibber op je lijf of je personeel wel zal opdagen. Daarbovenop kwamen dan nog de hoge energiefacturen. Hij heeft de hele inboedel, zelfs het pas geleverd bier dat nog in de kelder staat, achtergelaten, zodat het instapklaar is als er een overnemer komt.”

Goed personeel is zeldzaam

Het gebrek aan personeel begint zwaar te wegen op veel zaken in onze regio. Vorige week sloot nog de Citroën-garage in Zandhoven, ook daar met als hoofdreden een gebrek aan betrouwbaar personeel. Ook de sluiting van taverne ’t Boshuisje is deels te wijten aan personeelstekort. Idem dito met een bekende bakkerij uit Nijlen/Halle en een ijsjeszaak in Grobbendonk.

De Scheepvaart naast het Albertkanaal in Viersel. ©  kma

De Scheepvaart op de postkaart die Paul van Ostaijen destijds verstuurde, en waarop hij zichzelf als ‘de poëet’ had getekend. ©  rr

“Idealiter zou je een zaak als De Scheepvaart als koppel moeten kunnen openhouden, zoals wij altijd hebben gedaan”, zegt Denise. “Met iemand in de keuken en iemand vooraan. Daar kan je dan wat jobstudenten of flexi’s bijnemen op drukke momenten. Dit blijft een topligging, naast het kanaal waar veel fietsers passeren.”

De Scheepvaart is instapklaar. ©  VH Auctions

Ronny en Denise zoeken nu andermaal vol frisse moed naar iemand die het handelspand van 240 vierkante meter groot met ruime woonst, garage, tuin en eigen parking nieuw leven wil inblazen. “De vorige zaakvoerder is in een moeilijke periode moeten opstarten. Zijn openingsreceptie was daags voor het ingaan van de lockdown. Gelukkig heeft hij zich met takeaway wel kunnen handhaven. Het is hier al een café van vóór 1900. Het zou ideaal zijn als dat zo blijft.”

©  VH Auctions

Wie De Scheepvaart overneemt, krijgt een pand in handen met een bijzondere geschiedenis. Dichter Paul van Ostaijen (1896-1928) bracht er in 1927 de laatste zomer van zijn leven door, voor hij naar het sanatorium in Miavoye vertrok, waar hij in het voorjaar zou overlijden. Wie interesse heeft in een overname van De Scheepvaart, mag mailen naar: ronnyendenise@gmail.com of info@vhauctions.be. Alle info ook op www.vhauctions.com.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio