De Opnieuw & Co in Kessel. © Dirk Vertommen

Sluiting van Opnieuw & Co in Kessel zorgt voor politieke reacties

Kessel -

De sluiting van de Kesselse vestiging van Opnieuw en Co heeft ook voor politieke reacties gezorgd in Nijlen. Burgemeester Paul Verbeeck (CD&V) zegt dat een deel van de dienstverlening nog wel overeind zal blijven.

Bert Provoost

“Opnieuw & Co zal viermaal per jaar textiel blijven ophalen in onze gemeente. Op afspraak zullen er ook nog altijd goederen opgehaald kunnen worden bij mensen thuis, al worden de wachttijden wellicht iets langer. Het containerpark blijft een geefpunt. De winkels in Duffel en Lier blijven beschikbaar als kooppunt”, somt burgemeester Paul Verbeeck op.

LEES OOK. Kringloopshoppers in zak en as nu Kesselse Opnieuw & Co sluit: “De parking stond altijd vol, we begrijpen het niet”

Verbeeck ging ook nog dieper in op de reden van de sluiting. “De sluiting is in de eerste plaats niet te wijten aan de hoge huurprijs of een slechte ligging. De globale kostenstructuur van Opnieuw & Co is wel het grote probleem. Het probleem is ontstaan omdat het OCMW van Antwerpen beslist heeft om het aantal leefloners dat er komt werken terug te brengen van 200 tot 120. Dat is de kern van het probleem.”

“Dat betekent dat de capaciteit van hun sorteercentrum in Mortsel in de problemen komt, waardoor ze hun goederen onvoldoende snel verwerkt krijgen. Vandaar dat ze ingrijpen door een winkel te sluiten om zo mensen en middelen vrij te maken om bij te springen. Het gat dat ze moeten dichtrijden is zo’n 500.000 euro op jaarbasis. Met een dotatie van de gemeente zou dat niet opgelost worden. Het is voor mij duidelijk dat er een groot spanningsveld zit tussen de ambitie van Opnieuw & Co en de ambitie van de bevoegde minister, Ovam en IOK. Opnieuw & Co mikt op 20 kilogram jaarlijks hergebruik per inwoner, de anderen maar op 5 tot 8 kilogram”, aldus Verbeeck.

Subsidies teruggeschroefd

Raadslid Leo Verelst wees er in de gemeenteraad ook op dat Opnieuw & Co zegt dat intercommunale IOK niet alleen onvoldoende gesensibiliseerd en ingezet heeft op hergebruik, maar bovendien ook de subsidies stevig heeft teruggeschroefd. “Op deze manier hebben ze, als dit klopt, als het ware actief meegewerkt aan de ondergang van Opnieuw & Co. Deze kwalijke rol is voor ons andermaal een reden om ons kritischer op te stellen ten opzichte van de werking van IOK”, zei Verelst.

De intercommunale zal uitgenodigd worden op een commissie om wat meer toelichting te geven. (bepr)

© Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners