©  Joris Herregods

Actiedag in Antwerpse chemie: “Langs de Scheldelaan worden massa’s winst gemaakt, wij willen daar een deel van”

Bij de chemie- en petroleumbedrijven in de Antwerpse haven hebben de vakbonden woensdagochtend op heel wat plaatsen stakingspiketten opgezet. Werkwilligen worden aangesproken maar mogen binnen. Voor leveringen en onderaannemers blijven heel wat bedrijven dicht.

Jonas van Boxel

LEES OOK. Geen arbeiders aan het werk in Antwerpse haven: er worden geen containers geladen of gelost

LIVE. Volg hier alles over de nationale staking

De vakbonden hadden havenarbeiders opgeroepen massaal thuis te blijven op de nationale actiedag, containerterminals en magazijnen liggen woensdag ook effectief stil. Bij de chemiebedrijven ligt het anders. Vakbondsmilitanten vatten er vanochtend vroeg post met stakingspiketten, maar wie wil werken, mag naar binnen. Bij de meeste bedrijven worden de leveringen tegengehouden, af en toe ook interimkrachten en onderaannemers.

Het piket bij Bayer ©  Joris Herregods

Ook aan de site van Bayer, het vroegere Monsanto, worden arbeiders niet tegengehouden. Wel krijgen ze een flyer en roepen de vakbonden op om tijdens de dag een uur het werk neer te leggen en naar een infosessie in de cafetaria te komen. “Iedereen draagt de gevolgen van de inflatie en hoge energieprijzen, klinkt het bij een handvol militanten aan de poort. “Wie wil werken, moet die kans krijgen.”

Vuur

Bij BASF, in het noorden van de haven, staan sinds ’s ochtends vroeg al enkele tientallen actievoerders op post. Ze hebben vuurtjes aangestoken die stevig roken. De interne brandweerdienst van BASF komt toch even checken of alles veilig verloopt. “We hadden van het veiligheidshoofd geen toelating om vuur te maken” zegt afgevaardigde Jan Vlegels. “Maar vuurtjes zijn al 150 deel van stakingspiketten. We doen het dus toch, want als ze dit gaan verbieden, waar stopt het dan. Straks mogen we niet meer voor het bedrijf gaan staan, maar ergens in een veld.”

Jan Vlegels, ABVV-afgevaardigde bij BASF ©  Joris Herregods

De vakbonden voeren actie voor meer koopkracht, door een plafond op de energieprijzen en een wetsaanpassing die vrije loononderhandelingen mogelijk maakt. Eisen voor de politiek en minder voor de bedrijven die nu hinder ondervinden, erkent Vlegels. “Maar de politiek staat ook onder grote druk van bedrijven en werkgeverskoepels. BASF is een van de grootste onderhandelaars bij Unizo en Voka, zij hebben ook invloed.”

Bij arbeiders in de chemie steekt het vooral dat ze niet mogen delen in de winsten van hun bedrijf. “Wij zien sinds corona op elke vergadering dat de winsten kwartaal na kwartaal omhoog gaan”, zegt Vlegels.

©  Joris Herregods

Goeie sector

Een gelijkaardig verhaal horen we bij Covestro, waar ACV-afgevaardigden Bart Vandemeulebroucke en Fahrettin Bilici flyers uitdelen aan een zij-ingang. “Over de hele Scheldelaan worden hier massa’s winst gemaakt”, zegt Vandemeulebroucke. “Die gaat recht naar de aandeelhouders, wij willen ook wat.”

Bart Vandemeulebroucke en Fahrettin Bilici, ACV-afgevaardigden bij Covestro ©  Joris Herregods

Volgens de vakbondsmannen zijn werknemers van het bedrijf soms wat verbaasd over de actie. “Wij zitten toch in een goeie sector, zeggen ze. Maar ook zij voelen natuurlijk de impact van de hoge energieprijzen, zien hoe hun factuur stijgt. En als we uitleggen wat we willen bereiken, begrijpen de mensen hier dat wel.”

“De werknemers in de chemie beseffen goed dat ze niet tot de slechtst betaalden van de maatschappij behoren”, zegt ABVV-secretaris Levi Sollie. “Maar als wij niet mee in actie schieten, zullen de zwakkeren ook niets krijgen.”

ABVV-secretaris Levi Sollie ©  Joris Herregods

Jongeren

Bij de olieraffinaderij van TotalEnergies is het druk aan het stakingspiket: wie voor een bedrijf werkt waar geen stakingspiket staat, maar toch wil actievoeren, kreeg de vraag om naar hier af te zakken. We zien mensen van Vopak, Agfa Gevaert en zelfs enkele militanten van bij de spoorwegen. Ook enkele leden van Greenpeace gaan met er met de militanten in gesprek over de milieu-impact van hun bedrijf.

Hoewel er veel volk voor de poort staat, horen we ook dat er vanochtend heel wat mensen gewoon zijn gaan werken in de raffinaderij. “We krijgen de jongeren niet mee buiten”, zegt een militant. “Omdat zij niet meer weten wat de vakbonden in het verleden hebben verwezenlijkt: het weekend, ziekteverlof, … het zou goed zijn als ze op school leren van waar die dingen komen.”

Vastgoed

Jobs in de regio