© imageBROKER/Michaela Begsteiger
Nieuwe werknemers krijgen vaak hoger brutoloon om gegeerde profielen te strikken
Bijna acht op de tien bedrijven maken extra budget vrij om sollicitanten een hoger loon aan te bieden dan wat huidige werknemers krijgen. Ze doen dit om gegeerde profielen binnen te halen bij een arbeidskrapte. Dat werkt demotiverend voor de andere werknemers, zo blijkt uit een onderzoek van Acerta en KU Leuven.
LEES OOK. Inflatie lijkt te dalen: goed nieuws, maar wat betekent dat voor de indexering van mijn loon?
Ondanks de stijgende loonkosten door de automatische indexering, houden acht op de tien bedrijven nog een extra potje met geld achter de hand om gegeerde profielen op de arbeidsmarkt aan te trekken. 43 procent van de bedrijven is ook bereid om extra voordelen aan te bieden. Hoe hoger de functie waarvoor je solliciteert, hoe meer onderhandelingsruimte wordt voorzien, zo blijkt uit de bevraging.
Niet motiverend
“Ondanks de stijgende loonkosten voor bedrijven, zorgt de arbeidskrapte er nog steeds voor dat sollicitanten een sterke onderhandelingspositie hebben”, zegt Ellen Van Grunderbeek, juridisch experte van Averta Consult. “19 procent van de bedrijven is bereid om gegeerde profielen meer te laten verdienen dan een werknemer die al in dienst is en dezelfde job uitvoert. Dat is begrijpelijk in tijden van een war for talent, maar eigenlijk geen goed idee. Ad hoc onderhandelingen fnuiken de motivatie van het hele team. Ook het feit dat bijna de helft van de Belgische werknemers (45 procent) niet weet op basis van welke criteria hun werkgever het loon bepaalt, toont dat er een gebrek aan transparantie is op het vlak van verloning in onze ondernemingen.”
Dat werknemers niet weten hoeveel hun collega’s in dezelfde functie verdienen, leidt ertoe dat ze weinig motivatie halen uit het loonbeleid van hun organisatie. 34 procent van de werknemers vindt een ontransparant loonbeleid niet motiverend. Bij bedrijfsleiders vindt slechts 21 procent het eigen loonbeleid niet motiverend.
Aan de bevraging van Acerta en KU Leuven deden 420 respondenten mee. 301 onder hen hebben de volledige bevraging ingevuld.
Hoofdpunten
Wout van Aert “verrast” door sterkere en sluwe Mathieu van der Poel: “Ik zat de hele koers als een laffe renner in het wiel”
VIDEO. Tranen bij kleine Georges: Wout van Aert kan zoontje niet troosten met zilveren medaille na WK veldrijden
Entourage van Mathieu van der Poel ontploft: “Tijdens die sprint gierde de adrenaline door ons lijf”
Mathieu van der Poel glundert na “fantastisch duel” met Wout van Aert op WK: “Eén van de drie mooie zeges uit mijn carrière”
MEER OVER
Ticketverkoop voor Weerdse Bierfeesten start vandaag
Voor de 38ste keer openen de Weerdse Bierfeesten, op 5 en 6 mei, het festivalseizoen in de regio. …
Vrouw en vier kinderen verdronken nabij Grieks eiland
Drama voor het Griekse eiland Leros. Daar zijn vier kinderen en een jonge vrouw gestorven nadat …
Oekraïense minister van Defensie wordt vervangen na corruptieschandaal
Kirilo Boedanov, het 37-jarige hoofd van de militaire inlichtingendienst van Oekraïne, zal de …
OVERZICHT. Alle doelpuntenmakers van afgelopen weekend in het Antwerpse voetbal
Hieronder vindt u een overzicht van alle uitslagen en doelpuntenmakers in het Antwerpse voetbal.