© AFP

Tennislegende Justine Henin feliciteert Elise Mertens met eindzege op WTA Finals: “Chapeau voor haar”

Met een nieuwe toptrofee op zak – winst in het dubbelspel op de WTA Finals – landde Elise Mertens na een trans-Atlantische calvarietocht gisteravond laat in Glasgow. Of ze, gesloopt door jetlag, een lange reis en een korte nacht, als lid van het Belgische Billie Jean King Cup-team al meteen vanochtend kan opdraven tegen Slowakije ligt in handen van kapitein Johan Van Herck.

Marc Vermeiren

Mertens’ dubbelpalmares neemt steeds fraaiere vormen aan. Aan drie grandslams (US Open 2019 en Australian Open 2021 aan de zijde van Aryna Sabalenka, ­Wimbledon 2021 gekoppeld aan Su-Wei Hsieh) voegt ze nu winst toe in de WTA Finals, het traditionele eindejaarsbal met de beste acht duo’s. Na de vier grandslams gelden de WTA Finals, de vroegere Masters, als het belangrijkste evenement op de kalender. Aan de zijde van de Russische Vero­nika Kudermatova won de ­26-jarige Limburgse een spectaculaire finale tegen de Tsjechische titelverdedigers Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova: 6-2, 4-6, 11-9. In de supertiebreak haalde de Belgisch- ­Russische tandem warempel een 2-7- achterstand op.

“Deze trofee plaats ik zeker bij mijn vijf mooiste zeges, naast mijn grandslamtitels. Dat we ­altijd bleven geloven in onze ­kansen, is een mooie les voor de jeugd: alles is mogelijk.”

©  AFP

Henin

Ook Justine Henin waardeert de overwinning van de Limburgse. “C’est magnifique. Ik ben sowieso altijd blij dat een Belg op het hoogste niveau kan schitteren, al blijf ik me afvragen hoever Elise had kunnen geraken als ze zich uitsluitend op het enkelspel zou concentreren? Of botste ze in dat onderdeel op haar limieten en ging ze dus eerder in het dubbelspel voluit voor de wereldtop? Daarvoor ken ik haar niet genoeg. Gezien haar successen – ook bij de singles – heeft ze allicht de juiste keuzes gemaakt. In dat ­onvoorspelbare vrouwencircuit maakte Elise met haar regelmaat (tussen de Australian Open 2018 en Wimbledon 2022 bereikte ze achttien keer op rij minstens de derde ronde, red.) enorm veel ­indruk. Chapeau.”

Traject

Welke andere sport doet dit zijn vedetten aan? Amper had de ­26-jarige Limburgse maandagavond als winnares van het ­dubbelspel op de WTA Finals haar wedstrijd en alle bijhorende plichtplegingen – huldigingen, mediamomenten, douches… – achter de rug of ze moest zich ­samen met onder meer het ­Tsjechische team reppen naar de luchthaven van Dallas om daar een nachtelijke tocht naar ­Glasgow aan te vatten. “Ik hoop om woensdag toch nog te kunnen spelen, eventueel in het dubbelspel. Onze kapitein zal daarover beslissen.”

Die knoeikalender vindt ook bij Justine Henin geen genade. “C’est incomprehensible. Het is onbegrijpelijk dat twee van de voornaamste tornooien mekaar zo hinderen. Nog altijd is er blijkbaar tussen al die verschillende bonden (WTA organiseert de WTA Finals; de Billie Jean King Cup ligt bij de ITF, red.) te weinig overleg, maar eigenlijk ben ik niet de juiste persoon om daarover te oordelen. Tijdens mijn spelerscarrière zat ik zodanig in mijn bubbel dat er geen ruimte was om me over zo’n zaken te bekommeren. Niet goed van mij, ik weet het, maar ­gelukkig waren er andere speelsters die wel opkwamen voor het algemeen belang.”

Vastgoed

Jobs in de regio