©  AFP

WADA stapt naar sporttribunaal TAS in veelbesproken dopingzaak rond kunstschaatsster Kamila Valieva (16)

Het wereldantidopingagentschap WADA gaat de dopingzaak rond de Russische kunstschaatsster Kamila Valieva laten behandelen door het internationaal sporttribunaal TAS. Volgens WADA treuzelt het Russische antidopingagentschap RUSADA te lang in het dossier, dat tijdens de Winterspelen in Peking flink wat stof deed opwaaien.

Bron: BELGA

“Hoewel RUSADA formeel verzocht is de zaak Kamila Valieva met spoed uit te klaren, is er nog geen vooruitgang geboekt. Zodoende kan ik bevestigen dat WADA het nu officieel verwezen heeft naar het internationaal sporttribunaal”, schrijft WADA-voorzitter Witold Banka dinsdag op Twitter. 

Valieva testte eind december, in aanloop naar de Olympische Winterspelen, positief op de verboden substantie trimetazidin. Het nieuws raakte pas bekend toen de Spelen in februari aan de gang waren. Valieva had op dat moment al goud gewonnen met het Russische team. De toen 15-jarige Russin mocht van het TAS, gezien haar jonge leeftijd, onder een “beschermde status” blijven deelnemen aan het olympisch toernooi maar de druk werd haar te veel en tijdens de vrije kür van de individuele competitie stapelde ze als topfavoriete de fouten op. Zo eindigde Valieva verrassend naast het podium. 

Het feit dat Valieva minderjarig is, zou voor RUSADA de reden zijn waarom de definitieve uitspraak in de zaak geheim moet blijven.

Vastgoed

Jobs in de regio