Archiefbeeld ©  Tom Palmaers

Celstraffen tot vier jaar voor smokkel van transmigranten op snelwegparking in Ranst

Ranst/Antwerpen -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft vier Eritreeërs veroordeeld voor mensensmokkel. Ze hadden transmigranten in vrachtwagens geladen op de snelwegparking van de E313 in Ranst. Ze kregen celstraffen tot vier jaar en boetes tot 240.000 euro, deels met uitstel.

debnBron: BELGA

De beklaagden maakten deel uit van een bende die zich tussen juni 2021 en februari 2022 bezighield met het smokkelen van Eritrese transmigranten. De slachtoffers werden begeleid naar de snelwegparking van de E313 in Ranst, waar ze in vrachtwagens werden geladen die richting het Verenigd Koninkrijk reden. Private bewakingsagenten hadden de smokkelactiviteiten opgemerkt en verwittigden de politie. Het onderzoek ging in september 2021 van start en bracht de vier beklaagden in beeld. 

Hand-en-spandiensten

Maesho M. werd als leidinggevende figuur beschouwd: hij ontving de betalingen, had controle over de parking en bepaalde wie mee mocht in de vrachtwagens. Hij deelde ook opdrachten uit en onderhandelde met nieuwe slachtoffers. Alexander E. was niet minder dan veertig keer op de parking aanwezig geweest. Hij zocht de vrachtwagens uit, opende ze en laadde de slachtoffers erin. Atom E. nam actief deel aan het plannen, organiseren en uitvoeren van de activiteiten en werkte hiervoor samen met de andere beklaagden. Hij was contactpersoon en bracht ook nieuwe slachtoffers aan. Meberhatom F. gaf toe dat hij hand-en-spandiensten had geleverd aan Maesho M. 

Verschillende beklaagden voerden aan dat ze zelf slachtoffer waren en enkel hadden meegewerkt aan de smokkelactiviteiten om hun eigen oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te betalen, maar dat maakte de feiten niet minder strafbaar, oordeelde de rechtbank. Ze hadden ook geen rekening gehouden met het gevaar voor de slachtoffers, die zelfs in koelwagens of in vrachtwagens met een gevaarlijke lading werden ondergebracht. Een van de slachtoffers werd tijdens een smokkelpoging ook aangereden door een voertuig. 

240.000 euro boete

De rechtbank veroordeelde Maesho M. tot vier jaar cel en Meberhatom F. tot drie jaar cel. Alexander E. en Atom E. kregen ieder twee jaar cel. Per gesmokkeld slachtoffer werd een boete van 8.000 euro opgelegd. Dat leverde Meberhatom F., die voor dertig slachtoffers veroordeeld werd, een boete van 240.000 euro op. Alle boetes werden deels met uitstel opgelegd.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio