Met de ruilovereenkomst is de toekomst van Racing Mechelen veiliggesteld, een traditieclub die al sinds 1904 bestaat. ©  Dirk Vertommen

Stad verwerft terreinen Racing Mechelen en geeft ze in erfpacht voor nieuw stadion: “Een historische overeenkomst”

Mechelen, Heffen -

De stad Mechelen ruilt gronden in de Abeelstraat met IBO/Investpro voor het hoofdveld en de tribunes van Racing Mechelen. Door die deal krijgt de stad de hele Oscar Vankesbeecksite in handen. Ze geeft de terreinen voor negentig jaar in erfpacht aan de voetbalclub. Daardoor kan Racing werk maken van een nieuw stadion en een recreatieve hotspot. Voorwaarde is wel dat er ook sociale woningen bijkomen in het naburig project Nieuw-Noord.

Sven Van Haezendonck

De stad was al eigenaar van de oefenvelden en jeugdterreinen van Racing Mechelen. Over de toekomst van het hoofdveld en de tribunes, sinds 2015 eigendom van IBO/Investpro uit Heffen, was er lange tijd onduidelijkheid. Tot de piste van een ruil op tafel kwam en na 2,5 jaar onderhandelen voor witte rook zorgde. “Vandaag bereiken we een mijlpaal”, zegt voorzitter François De Keersmaecker.

De stad ruilt OCMW-gronden in de Abeelstraat 134-136, waar nog een appartementsgebouw op staat, voor de terreinen van Racing. “Voor de club die ons na aan het hart ligt, is dit een enorme stap vooruit. We sluiten hiermee een historische overeenkomst”, zegt Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+), schepen van Sport.

Exploitatie tot in 2112

De nieuwe erfpacht wordt afgestemd op de reeds lopende overeenkomst voor de oefenvelden en jeugdterreinen. “We hopen dat de club er als een goede huisvader mee omgaat”, zegt Koen Anciaux (Vld-Groen-m+), schepen van Financiën.

Door de erfpachtovereenkomst mag Racing Mechelen tot 31 mei 2112 (!) zelf instaan voor de exploitatie van de gronden. “We kunnen definitief in het Oscar Vankesbeekstadion blijven. We krijgen negentig jaar erfpacht, plus daarna nog een voorkooprecht. Ik zal het einde hier niet meer meemaken, niemand van ons”, vertelt Michel Vanstallen, bestuurder bij Racing Mechelen.

Racing-bestuurder Michel Vanstallen, voorzitter François De Keersmaecker en schepenen Abdrahman Labsir en Koen Anciaux bij de voorstelling van het toekomstplan. ©  Dirk Vertommen

De ambitie van de traditieclub is zonneklaar. “Ons stadion is tot op de draad versleten. Nieuwe infrastructuur dringt zich op”, zegt Vanstallen. Het uitgangspunt is de bouw van een nieuw, duurzaam voetbalstadion voor vierduizend toeschouwers. Er moet ook plek zijn voor een supporterscafé, een fanshop, een jeugdbar en een restaurant.

“Tegelijkertijd willen we alle traditionele elementen die Racing maken absoluut behouden. In de eerste plaats de zaal van de raad van bestuur. Het zou zonde zijn om zo’n historisch monument te laten verdwijnen. Ik denk ook aan de mooie grote logo’s op de voorgevel en de slogan ‘Waar een wil is, is een weg’. Dat gaan we samen met de architecten bekijken”, legt Michel Vanstallen uit.

Recreatieve hotspot

Binnenkort gaat de club al investeren in ledverlichting voor het hoofdveld. Voor de bouw van het nieuwe stadion komt de stad financieel niet tussen. Mogelijk komt Racing wel in aanmerking voor subsidies van Sport Vlaanderen. Daarnaast rekent de club op inkomsten door van het stadion de ‘recreatieve hotspot’ van Mechelen-Noord te maken. “De tijden dat je een voetbalstadion bouwt om zeventien keer per jaar te gebruiken, zijn voorbij. Dat kan je niet meer financieren”, zegt Vanstallen.

“Alle traditionele elementen die Racing maken, willen we absoluut behouden”, zegt Michel Vanstallen. ©  Dirk Vertommen

Daarom wil Racing de klok rond mogelijkheden tot recreatie bieden. De ideeën gaan in de richting van een budget- of sporthotel, fitness, wellness en bowling. “We gaan op zoek naar partners die dat samen met ons willen realiseren”, zegt Michel Vanstallen. Het project moet de club niet alleen in staat stellen om sportief te promoveren. Ze wil er Mechelse jeugd kansen bieden om zich te ontplooien, ook jongeren die het minder makkelijk hebben.

Bouwen in 2025

De komende maanden werkt de club de plannen voort uit. Rond de jaarwisseling 2023-2024 wil ze een omgevingsvergunning aanvragen voor haar project. In de loop van 2025 hoopt Racing te kunnen starten met de bouw van het nieuwe stadion. “We gaan minstens een seizoen ergens anders moeten spelen”, klinkt het. Het streefdoel om de nieuwbouw klaar te hebben is 2026-2027.

Bij de ruil van de percelen tussen IBO/Investpro en de stad was er ook een financieel nadeel voor die laatste. Om dit bij te passen, stelt de stad Mechelen de bouw van zestien sociale (huur)woningen als voorwaarde. Die realiseert IBO/Investpro in Nieuw-Noord, het woonproject van Resio op de terreinen van een voormalige carwash in de buurt van het stadion.

“Dit soort samenwerkingen met vastgoedinvesteerders zorgt ervoor dat we de wachtlijst voor een sociale woning sneller kunnen wegwerken”, zegt Elisabet Okmen (Vld-Groen-m+), voorzitter van Sociaal Verhuurkantoor Mechelen. IBO/Investpro kan op de geruilde gronden in de Abeelstraat een nieuw woonproject ontwikkelen met een vijftigtal appartementen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lagere reeksen