Nederlandse darters maken gehakt van wereldkampioen Peter Wright: “Gooien als een clown, dat doe je toch niet? Doe normaal!”

Er lopen nogal wat opvallende figuren rond in de dartswereld, maar Peter Wright is waarschijnlijk de meest opvallende. Met zijn felkleurige outfits en traditionele hanenkam zorgt hij altijd voor een show op het podium. Maar niet iedereen kan dat appreciëren.

Vincent Van Genechten

Dartsicoon Raymond van Barneveld (viervoudig wereldkampioen) en zijn collega Martijn Kleermaker (PDC 42) waren onlangs te gast bij een uitzending van Viaplay, dat de uitzendrechten op darts bezit bij onze Noorderburen. Daarbij gingen ze dieper in op de stijl van ‘Snakebite’.

“Zijn haar wordt elke dag gedaan en die beschilderingen doet zijn vrouw, heb ik me laten vertellen”, aldus Van Barneveld. “Dan zit hij twee tot drie uur in een stoel. Wat ga je dan doen: van de nood een deugd maken, je ogen sluiten en mediteren of zo? Wat anders? Ik probeer dat dan zelf voor te stellen, dat ik zolang in een stoel moet gaan zitten. Maar dit heeft niks meet met topsport te maken. Dit (verwijzend naar Wrights verkleding als ‘The Grinch’, red.) zijn momenten waarop hoofdsponsors afhaken. Van: sorry, hier willen we niets mee te maken hebben. Dit is kermis.”

De gewezen wereldkampioen vindt dat Wright het darts schade toebrengt. “Je wil als darter je sport op de kaart zetten”, zegt hij. “Proberen goeie sponsors te krijgen en zien dat er goed over je sport gesproken wordt. En door dit soort mensen… Kom nou gewoon zo (enkel met gekleurde outfit en hanenkam, red.) het podium op tijdens het WK. In plaats van helemaal door te slaan in dingen.”

Onrespectvol

Wright is erg populair overal waar ie komt. Al wil hij dat zelf nooit gezegd hebben. “Ja, dit was een minuutje zonde van de tijd”, aldus Kleermaker over een interview van de Schot. “Dit is toch slap gelul. Hij weet toch zelf heel goed waarom hij zo populair is, door het imago dat hij voor zichzelf gecreëerd heeft. Je ziet overal van die gekke pruiken, z’n dansje er dan bij en die gekkigheid. Natuurlijk zijn de mensen wild van hem. En je hebt dit soort mensen ook wel nodig, anders krijg je een dode lullen sport.”

“Ik vind het soms wat te ver gaan”, zegt Van Barneveld nogmaals. “Als je als een elf verkleed gaat op het WK… Dat doe je ook niet naar je tegenstander toe. Dat is niet netjes, doe gewoon normaal. Wat zeg je eigenlijk naar je tegenstander? Ik vind het allemaal niet serieus tegen jou en ik ga als clown staan darten. Dat komt zo over, vind ik. Op zijn spel is niks aan te merken, natuurlijk.”

Vastgoed

Jobs in de regio