© atv

Zanger Will Ferdy (95) overleden: de allereerste BV die uit de kast kwam als homo

De Vlaamse zanger Will Ferdy (95) is overleden. Liedjes als Christine en Het Schrijverke groeiden uit tot vaderlandse classics. Will Ferdy was een van de eerste bekende Vlamingen die uit de kast kwam als homoseksueel en werd zo op handen gedragen door de LGBTQIA+-beweging.

Bron: VRT nws

Will Ferdy, van wie de echte naam Werner Ferdinande was, werd op 9 maart 1927 geboren in Gent. Naast zanger was hij ook actief als cabaretier.

Zijn bekendste nummers zijn Ik Hou Van Jou, Christine, Belijdenis, De Stervende, Ziede Gij Me Gere en Het Schrijverke. Dat laatste nummer is gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Guido Gezelle.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ruim vijftig jaar geleden, in het najaar van 1970, kwam Will Ferdy uit de kast als homo. Als eerste bekende Vlaming ooit. “Het is een andere soort seksualiteit, maar voor mij is er niet het minste verschil wat intensiteit betreft tussen een heterofiele liefde en homofiele liefde”, verklaarde hij onder meer. “Het kan even dramatisch zijn en even pijnlijk, maar even heerlijk en even mooi. Wat het ook is: homoseksualiteit bestaat, het is er en men moet ermee leven.”

Verketterde held

Binnen de LGBTQIA+-beweging wordt Will Ferdy dan ook gezien als een pionier en zelfs een moedige held. In 2015 kreeg hij van Çavaria, de Vlaamse koepel van LGBTQIA+-organisaties, zelfs de Lifetime Achievement Award. Maar zelf leed hij veel mentale en ook financiële schade door de outing.

Ferdy verklaarde later zelf dat hij zijn outing “zwaar betaald” had. “Niet van het publiek, maar van sommige organisaties die me plots meden.”

Volgens radio- en tv-maker Kurt Van Eeghem liep hij “honderden optredens mis” na zijn outing. Wat hem veel pijn deed, was dat hij als overtuigd katholiek verketterd werd door de kerk.

Ooit moest hij zelfs een nacht in de cel doorbrengen toen hij in de val gelokt werd door een undercover-politiecommissaris die zich als homoseksueel voordeed.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

(later meer)

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER