Meer dan half miljoen Belgen kan straks voor 19 euro per maand op het internet surfen
Meer dan een half miljoen Belgen met een laag inkomen kunnen vanaf 2024 voor 19 euro per maand surfen op het internet. Dat meldt minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen), die daarover een akkoord heeft bereikt met de telecomoperatoren.
Er bestaat vandaag al een sociaal telecomtarief. Dat biedt 11,5 euro korting op de maandelijkse internetfactuur, maar schiet volgens de minister zijn doel voorbij. “Het wordt door amper 200.000 Belgen gebruikt en het leidt mensen niet automatisch naar het goedkoopste abonnement”, zegt De Sutter.
Een probleem is dat de doelgroep, zoals mensen met een klein pensioen of een ernstige handicap, er zelf moet achteraan gaan. Dat verandert vanaf 2024. Dan komt het sociaal internetabonnement in de plaats van het sociaal telecomtarief. De doelgroep zal automatisch een brief in de bus krijgen, waarmee ze naar de winkel kan trekken. Die doelgroep breidt ook uit naar de groep mensen die al jaren recht had op het sociaal tarief voor gas en elektriciteit - dus vóór de uitbreiding door de gestegen energiefacturen.
“Ik wil ervoor zorgen dat veel minder mensen hun recht op hulp mislopen, in de eerste plaats mensen met een laag inkomen”, motiveert de minister de hervorming. “Toegang tot internet betekent vandaag jobs en appartementen kunnen zoeken, kunnen (tele)werken en (smart)scholen. Je geen internet kunnen veroorloven leidt tot maatschappelijke uitsluiting.”
Ook tv
De Sutter wil het bedrag van 19 euro in de wet inschrijven als maximumprijs. Telecomspelers kunnen er dus ook onder gaan, luidt het. Wie nu al een sociaal tarief heeft, kan zijn abonnementsformule behouden en laten doorlopen. Er is met de operatoren ook een akkoord om de bestaande sociale contracten te behouden en te laten doorlopen bij dezelfde operator aan dezelfde abonnementsformule.
“Voor gezinnen die liever een bundel aankopen, met niet alleen internet maar ook digitale televisie, zullen de operatoren zich engageren om voor dezelfde categorieën van kwetsbare personen en huishoudens ook een pakket met internet én televisie aan te bieden en dit voor 40 euro, terwijl het normaal zo’n 60 euro kost”, aldus nog de minister.
Hoofdpunten
Zo zwaar was de aardbeving in Turkije: kinderen van onder puin gehaald, gebouwen storten ook nu nog in
LIVE. Al zeker 521 doden en 2.000 gewonden in Turkije en Syrië na zware aardbeving, honderden mensen zitten nog vast onder puin
Bewakingsbeelden van Turkse winkel tonen bijna 2 minuten durende aardbeving
België “bekijkt wat B-Fast kan betekenen”, ook VS, Nederland en EU sturen hulp naar Turkije na aardbeving
MEER OVER
“I hate it but I love it”: Wout van Aert blikt met prachtig plaatje terug op beklijvend duel met Mathieu van der Poel
Wout van Aert moest zondag op het WK veldrijden na een beklijvend duel met Mathieu van der Poel …
Bevolking in Mol stijgt naar 38.142 inwoners
Het inwonersaantal in Mol steeg het afgelopen jaar naar 38.142. Dat zijn 575 inwoners meer dan in …
Dronken bestuurster even aangehouden omdat ze ademtest weigert
Al een op de vijf Vlamingen gaat met de fiets naar het werk: ‘Ik fiets zodat ik niet compleet zot word’
Fietsvergoedingen, geen files en een leeg hoofd verleiden al één op de vijf Vlamingen om met de …