Jos Huybreghts van de kerkraad Sint-Bavo van Oud-Turnhout toont het gat in de deur tussen de sacristie en de kerkzaal van de Sint-Bavokerk. © Bart Van den Langenbergh

Vandalen beschadigen Sint-Bavokerk: “Daders beukten met brandblusser gat in kerkdeur”

Oud-Turnhout -

De Sint-Bavokerk in Oud-Turnhout kreeg de afgelopen dagen ongewenst bezoek over de vloer. De indringers haalden achteraan de sacristie overhoop en dronken flessen miswijn leeg. “Met een brandblusapparaat hebben ze ook een groot gat gemaakt in de houten tussendeur naar de kerk zelf”, zegt Jos Huybreghts, penningmeester van de kerkraad van Oud-Turnhout.

Bart Van den Langenbergh

Inbrekers hebben ofwel zaterdagnacht ofwel zondagnacht schade toegebracht aan de Sint-Bavokerk in het centrum van Oud-Turnhout. De daders waren het gebouw binnengedrongen langs de achterzijde van de kerk. “Het was Jean Helsen, een ander lid van de kerkraad, die de inbraak maandagochtend opmerkte. Hij was ter plaatse omdat hij een afspraak had met een firma voor de centrale verwarming van de kerk”, legt Jos Huybreghts, penningmeester van de Sint-Bavokerk, uit. “De daders hebben achteraan de deur naar de sacristie geforceerd. De deurlijst is helemaal vernield. In de sacristie hebben ze alle kasten en laden opengezet en doorzocht. Ze probeerden ook een zware kluis open te breken, maar dat is hen niet gelukt. Op het eerste gezicht is er niets gestolen. Ook alle relikwieën zijn gewoon blijven staan. Wellicht waren ze op zoek naar geld, maar dat is daar niet te vinden. Het viel nog op dat ze de gordijnen in de sacristie dicht hadden geschoven. Normaal gezien zijn die gordijnen nooit dicht.”

De deurlijst naar de sacristie van de Sint-Bavokerk in Oud-Turnhout is grotendeels vernield. © Bart Van den Langenbergh

Gat in deur

De indringers probeerden uiteindelijk ook de kerk zelf binnen te dringen. In de ruimte tussen de sacristie en de kerk probeerden ze de zware houten toegangsdeur naar de kerk open te beuken. “Ze hebben met een brandblusapparaat een gat gemaakt in de deur. Het gat was uiteindelijk niet groot genoeg, zodat er niemand door is kunnen kruipen. Gelukkig zijn ze niet in de kerk zelf geraakt”, vertelt Jos Huybreghts. “Maar de schade aan de ambachtelijk gemaakte deur is wel groot. Een aantal sculpturen op de deur aan de kant van de kerk zijn eraf gevallen. We krijgen de deur voorlopig ook niet meer open.”

Jos Huybreghts staat in de sacristie van de kerk van Oud-Turnhout. Dieven hadden daar alle kasten en laden geopend en doorzocht. © Bart Van den Langenbergh

Blijkbaar hadden de vandalen ook nog grote dorst. Ze ontdekten in een kast een doos met daarin zeven flessen miswijn. De inbrekers maakten heel wat flessen soldaat en goten ook nog wijn in het rond aan de sacristie. Nadat ze zichzelf hadden bezat, zijn de vandalen enkel met een koperen afvoerpijp weer vertrokken.

Een ploeg van de politie regio Turnhout kwam maandagochtend ter plaatse om de nodige vaststellingen te doen. De kerkraad hoopt dat het merendeel van de schade afgehandeld kan worden met de verzekeringsmaatschappij. “Enkele jaren geleden werden we al eens geconfronteerd met vandalenstreken in de kerk zelf. Toen ging het om enkele jongeren die zangboekjes in het rond hadden gegooid. Er werd toen ook een brandblusapparaat leeggespoten.”

Geen respect

Het kerkgebouw is langs de voorkant normaal gezien altijd open voor bezoekers. Maandag bleven alle kerkdeuren wel dicht.

Jan Sels (N-VA), schepen van Erfgoed en Patrimonium in Oud-Turnhout, kan er met zijn verstand niet bij. “Zaterdag om 17u vond er nog een eucharistieviering plaats in de kerk. Toen was er nog niets aan de hand”, reageert Jan Sels. “De inbraak in het kerkgebouw is een heel spijtige zaak. De daders hadden echt geen greintje respect.”

In de nacht van vrijdag op zaterdag vond er ook al een inbraak plaats in de Heilig Hartkerk op het Kerkplein in Turnhout. Daar gingen de dieven aan de haal met een relikwie. Volgens de politie is er geen verband tussen de twee kerkinbraken.

De Sint-Bavokerk van Oud-Turnhout hield maandag de deuren dicht. © Bart Van den Langenbergh

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Kempen