Verzorgers in Zoo onthullen speciaal trucje om buffel Porthos te lokken

Deze week gaan we in de Antwerpse Zoo op bezoek bij Kaapse buffel Porthos. Hij wordt 8 dit weekend en heeft behoorlijk wat fans. Om hem en de rest van de kudde naar het buitenperk te krijgen, hebben de verzorgers een speciaal trucje. En dat willen ze ons graag tonen.

Bieke Lathouwers

Terwijl we de stal van Porthos voorbijstappen, merken we meteen hoe indrukwekkend hij eruitziet. Een enorm beest met gigantische hoorns. Zeg niet zomaar koe tegen een Kaapse buffel, dat is wel duidelijk. “Wij noemen hem nochtans onze puppy”, lacht Kirsten. “Maar vergis je niet, deze diersoort behoort tot The Big Five van Afrika, de vijf gevaarlijkste dieren. Hun hoorns, hoeven en enorme kracht zorgen ervoor dat ze levensgevaarlijk zijn.”

“Een stuk boom waar wij met vier aan moeten sleuren om het op een kar te krijgen, gooit Porthos vlotjes de lucht in”, staaft Gilles de kracht van het dier. “Maar gelukkig is Porthos een brave. Hij is een kolos van bijna achthonderd kilo en leider van de kudde, maar het is een erg zachtaardige stier. Hij is zeven jaar geleden hier geboren en is ons dus wel gewoon. Panya is moeilijker. Zij durft wel eens de baas te spelen. Geregeld blaast ze ook als wij passeren.”

Fietsbel

Porthos kijkt op als hij de bel hoort rinkelen. ©  Joris Herregods

De verzorgers komen niet bij de dieren in het verblijf. Om de buffels het signaal te geven dat ze op hun buitenperk, in de Savannevolière, verwacht worden, rinkelen de verzorgers met een fietsbel. “Ze zijn zo getraind dat ze weten: als ik de fietsbel hoor en tot bij de verzorgers stap, krijg ik een beloning”, verduidelijkt Kirsten. En het werkt. Al snel jaagt Porthos zijn stalgenoten buiten. Eerst Ramses, dan Panya met dochter Uzuri en als laatste de kuddeleider Porthos. Hij wandelt meteen door tot bij Gilles die stukjes wortel uitdeelt.

Na de wortels zet hij zijn weg verder richting restaurant. Onder het Savannerestaurant – dat voor de menselijke bezoekers is ­– is de buffelbistro. Daar ligt hooi te wachten. “Ongeveer 60 kilo per dier. Dat ligt in die hoek, omdat het daar niet nat kan worden als het regent. Want ja, onze prinsenkindjes zijn best kieskeurig. Nat hooi vinden ze maar niets en ook als de stokjes bijvoorbeeld te kort zijn, halen ze hun neus op”, lachen Kirsten en Gilles. “Bij wijze van verrijking mengen we soms kruiden in het hooi. Als die berg naar munt ruikt, kijken ze wel eens raar op, maar ze eten het wel.”

KAAPSE BUFFEL-ID

  • Leefgebied: Oost- en zuidelijk Afrika, savanne
  • Soort: evenhoevigen
  • Gewicht: tot 1 ton
  • Schofthoogte: tot 1,70 meter (mannen), 1,30 meter (vrouwen)
  • Leeftijd: 20-25 jaar
  • Voedsel: grassen, hooi, biet, wortel
  • Opvallend: Kaapse buffels leven solidair samen. Ze leven in grote kuddes waar steeds een duidelijke hiërarchie aanwezig is. Bij gevaar beschermen ze elkaar, zeker de kalfjes. “Als bijvoorbeeld een leeuwentroep een kalfje kan omsingelen, keren ze zich met de hele kudde tegen de leeuwen en vaak winnen ze ook”, weet Kirsten.

©  Joris Herregods

De kudde buffels komt netjes naar de verzorgers als ze de fietsbel horen. ©  Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Zoo Antwerpen