Onderaan links: Indra Laenens. © Indra Laenens

Kunstfotograaf Indra Laenens stelt tentoon en neemt je mee in zijn ‘Imaginary Journey doorheen de Eerste Wereldoorlog’

Puurs-Sint-Amands, Keerbergen -

Wapenstilstand is een historische dag om het startschot te geven van de indrukwekkende tentoonstelling Imaginary Journey doorheen de Eerste Wereldoorlog van topkunstfotograaf en Keerbergenaar Indra Laenens. Hij lanceert meteen ook zijn gelijknamig boek. Indra stelt zijn werk tentoon vanaf 11 november in het Fort van Liezele in Puurs-Sint-Amands.

Erik Van Eycken

Het kostte bloed zweet en tranen. De voorbij drie jaar werkte de in Keerbergen wonende Indra Laenens aan een bijzondere fotoreeks geïnspireerd op de Eerste Wereldoorlog met als kernboodschap ‘no more war’. “Met deze tentoonstelling neem ik je mee op een ‘denkbeeldige reis’ doorheen de Eerste Wereldoorlog. Vanuit mijn jeugdige fascinatie voor oorlogsfotografie, vind je talrijke fotocollages en houtskooltekeningen met zelfportretten geïnspireerd door de volkse taferelen van Bruegel en de zwartwit-fotografie van weleer met een sterk informatief karakter”, legt Indra uit.

De foto’s van de Eerste Wereldoorlog inspireren de fotograaf om waarheidsgetrouw te werken met veel emotie en beleving. Hij geeft ook een eigen kijk op die momenten geïnspireerd door gidsenverhalen en boeken. “Dupliceren betekent ook meteen de start naar een onderzoek van de limieten van de fotografie. Bovendien is de expositie een sterke oproep tot vrede, tot ‘no more war’”, voegt Indra toe.

Indra Laenens. ©  Indra Laenens

Indra deed heel wat research. “Het eerste onderzoek deed ik rond het fort in Liezele, in Zemst en Keerbergen, het tweede in de Westhoek. Het waren twee onvergetelijke ervaringen met onnoemelijk veel werk, van voorbereiding tot de opname op locatie”, zegt Indra.

Geboeid luisteren naar vava

De originele idee ontstond toen Indra vijf jaar was. “Terug naar begin jaren tachtig. Daar zat ik als vierjarige in kleermakerszit op de grond. Over mij zat er een oude kwieke man in zijn zetel. Hij vertelde levendig over zijn tijd in de loopgraven. Over een harde sombere en vooral zinloze tijd, met afschuwelijke momenten. Over de angst voor en bij gasaanvallen. Ik luisterde geboeid en raakte gefascineerd. De oude man was vava, mijn overgrootvader.”

Indra lanceert meteen ook zijn gelijknamig boek. “Het boek is een hebbeding en geeft meer inzicht op de portretten en de herinneringen die gekoppeld gaan met de Eerste Wereldoorlog en de manier waarop de tentoonstelling is ontstaan.” Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Snoeck.

Van 11 november 2022 t.e.m. 30 maart 2023 kan iedereen het werk in het Fort van Liezele (Fortbaan 2 - 2870 Puurs (Puurs-Sint-Amands). Alle dagen geopend van 11 tot 18 uur, met uitzondering van kerstdag en nieuwjaarsdag. Gratis toegang.

Indra Laenens in de loopgraven. © Indra Laenens

Hij deed jaren research om vervolgens te starten met de fotoreeks. © Indra Laenens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners