De wand van appartementen kan in de toekomst doorbroken worden. © Filip Spoelders

Gemeente Borsbeek koopt gebouwen in De Robianostraat op: “Op termijn wand van appartementen doorbreken”

Borsbeek -

Samen met intercommunale Igean koopt de gemeente Borsbeek strategische panden aan in De Robianostraat. Op termijn wil het de achterliggende groene ruimte zichtbaarder maken in de hoofdstraat.

Filip Spoelders

De overzijde van het gemeentehuis in de De Robianostraat wordt momenteel gekenmerkt door een aaneensluiting van appartementsgebouwen. Als het van het gemeentebestuur afhangt, zou deze wand van appartementen op termijn gericht doorbroken worden om de achterliggende groene ruimte dichter bij het dorpscentrum te betrekken.

Dankzij de financiële steun van Igean zit Borsbeek nu in een eerste fase van gebouwen strategisch aan te kopen. “Door de appartementenwand gericht te doorbreken, wordt ons groen iets meer een plek voor elke Borsbekenaar en niet meer een plek achterin, die vaak onbekend blijft”, vertelt schepen van Ruimtelijke Ordening en Wonen, Marian Lauwers (Iedereen Borsbeek).

In het ruimtelijk uitvoeringsplan is reeds opgenomen dat wanneer een gebouw wordt gesloopt om een doorgang te creëren, dat op de nieuwe koppen van de rij één verdieping hoger mag worden gebouwd als compensatie.

De uitvoering van dit plan zal nog enige tijd in beslag nemen. “Eigenlijk zitten we in de eerste fase: zorgen dat de eigendommen iets minder versnipperd zijn. De realisatie kan op verschillende manieren en vandaag is dat nog niet beslist. We willen de wijze waarop we verdergaan bespreken met Igean en met AG Vespa, omdat het veel kennis in huis heeft. De uitwerking kan via een publiek-private samenwerking of in eigen beheer met steun van Igean of AG Vespa. Die verdere uitwerking gaat nog wel wat tijd vragen. We willen trouwens zorgen dat de huidige bewoners kunnen blijven en erop vooruitgaan.”

Conformiteitsattesten

Betere woonomstandigheden creëren voor de bewoners kan eventueel al op kortere termijn. “Het gaat soms over panden die geen conformiteitsattest hebben. Dit wil zeggen dat we als gemeente deze panden weer in orde brengen conform de normen. Meestal gaat het om werken aan de elektriciteit. Op termijn kan dat ook over een fatsoenlijke energetische renovatie gaan. Sommige appartementen zijn in goede staat, bij anderen is het een uitdaging om ze weer in orde te krijgen.” (fisp)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio