Voorzitter van de GMH Ann Cools op het dak van een appartement, binnenkort worden op verschillende daken zonnepanelen geplaatst. ©  rr en dvk

Verschillende daken in sociale woonwijk krijgen zonnepanelen: “Dit zal de energierekening onmiddellijk verlagen”

Melsele -

Dit najaar krijgen de sociale woningen van de wijk Vesten in Melsele zonnepanelen op hun dak. Dat is niet enkel goed om het energieverbruik te verlagen, maar zal ook voor een lagere factuur zorgen voor de huurders.

Dieter Verschooren

Maandag zijn verschillende installateurs aan de slag gegaan om zonnepanelen te installeren op de sociale woningen in de wijk Vesten. Het gaat om een initiatief van de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting (GMH), die samen met Aster, een coöperatieve die in het leven werd geroepen door de Vlaamse sociale huisvestingssector om woningen uit te rusten met zonnepanelen, en de techniekers van Energy Vision in zee gaat. “De sociale huisvestingsmaatschappijen in Vlaanderen beschikken over een enorm zonnepotentieel”, zegt directeur van de GMH Karin Beeldens. “Samen beheren de maatschappijen ruim 58.000 gebouwen waarop zonnepanelen kunnen geplaatst worden. Als Gewestelijke Maatschappij starten wij nu een proefproject in Melsele. Deze plaatsing betekent op alle vlakken een win-winsituatie. Voor de huurders van onze woningen verlaagt het meteen de op dit moment onder druk staande energiefactuur. Tegelijkertijd dragen wij als maatschappij ons steentje bij aan een beter milieu.”

Investering

De inwoners moeten zich echter geen zorgen te maken over de installatie. Er wordt enkel gewerkt aan de buitenkant van de woningen dus de bewoners moeten niet thuisblijven voor de werken. “Het is voor sociale huurders immers onmogelijk om te investeren in zonnepanelen”, zegt voorzitter van de GMH Ann Cools. “Enerzijds ontbreekt het hen dikwijls aan financiële middelen, maar anderzijds ook omdat het hun eigen dak niet is. Het doel van Aster is om de komende drie jaar in heel Vlaanderen 50.000 woningen van in totaal 400.000 zonnepanelen te voorzien.”

Op 10 november komt een infobus van Aster langs in de wijk. Op dat moment kunnen alle bewoners hun vragen stellen en krijgen ze tips over hoe ze de zonnepanelen het best benutten en zo het meest besparen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Energiecrisis