De blijde intrede van Sinterklaas en onze andere niet te missen toptips voor deze week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1/ Warre Borgmans lost ‘Murder on the Orient Express’ op

©  photo Marc Van Hecke

Warre Borgmans speelt van 18 november tot 11 december in Theater Elckerlyc de legendarische detective Hercule Poirot in een nieuwe Vlaamse theaterversie van Murder on the Orient Express. Borgmans krijgt het gezelschap van o.a. Barbara Sarafian, Ianthe Tavernier, Marilou Mermans en Jan Schepens.

In deze klassieker van Agatha Christie stapt detective Hercule Poirot aan boord van een luxueuze trein. Aan boord ontmoet Poirot intrigerende personages als een bejaarde Russische prinses, een Hongaarse gravin, een Schotse kolonel en de Amerikaanse zakenman Ratchett. Wanneer een sneeuwstorm de trein stopt, blijkt de dag nadien Ratchett vermoord te zijn. Werk aan de winkel voor Poirot!

www.elckerlyc.be

2/ ‘Lord of the Dance’ herleeft na 25 jaar

©  EPA

Traditionele Ierse stepdance, gekenmerkt door snelle bewegingen van de benen waarbij lijf en armen onbeweeglijk blijven, het is het handelsmerk van Riverdance, maar ook van Lords of the Dance. Geestelijke vader achter beide dansshows is Michael Flatley. Vijfentwintig jaar na de première van Lords of the Dance stelt Flatley nu een opgefriste versie van de show voor.

Het publiek wordt meegevoerd naar een mythische tijd en plek en krijgt per voorstelling meer dan 150.000 taps te zien. Een werveling van beweging, precisiewerk, lichteffecten en pyrotechniek wacht je op 15 en 16 november in de Capitole in Gent en op 17 november in de Antwerpse Lotto Arena.

www.teleticketservice.com

3/ Max Colombie ontbindt zijn duivels

©  Boumediene Belbachir

In de lente ging bij Max Colombie het licht uit. Noodgedwongen annuleerde de zanger van Oscar and the Wolf al zijn concerten. De comeback deze zomer op Pukkelpop was denderend en eenzelfde euforie heerst er ook voor het concert van vanavond in het Sportpaleis. De groep stelt er het langverwachte derde album The Shimmer voor. Wie Colombies wereld betreedt, treft een unieke en eigenwijze mix van hedendaagse r&b en elektropop aan. Een combinatie van duistere, zweverige melodieën en tegelijkertijd dansbare beats. Later op de maand trekt de band op Europese tournee.

www.sportpaleis.be

4/ Amy pakt uit op Proms

Amy Macdonald. ©  DBA

Al meer dan een kwarteeuw mixt Night of the Proms pophits die klassiekers zijn geworden met populaire klassieke muziek. Dat zal ook het geval zijn op 18 en 19 november in het Sportpaleis. Met Kool & the Gang, Nik Kershaw, Amy Macdonald, Axelle Red, Metejoor, Bart Peeters – ook presentator met dienst – en saxofoniste YolanDa Brown staat er een fraai gezelschap artiesten op het programma. Met YolanDa Brown zet Night of the Proms deze editie de saxofoon in de kijker. De Britse muzikante, in eigen land een tv-persoonlijkheid, brengt een swingende mix van reggae, jazz en soul met tracks uit zowel haar debuutalbum April Showers May Flowers als opvolger Love Politics War.

www.notp.com

5/Jeugdauteurs verzamelen op Leesjury-feest met vertelmomenten

Als deel van November Boekenmaand worden zondag van 11 tot 17u de spots gericht op jonge lezers tussen 4 en 18 jaar tijdens het Leesjury-feest. De Leesjury, toe aan zijn veertigste verjaardag, is een leesclub voor kinderen en jongeren waarin ze uit een aantal boeken hun favoriet kiezen. Zowel in de Arenberg als in HetPaleis is er per leeftijdsgroep een programma met voorleessessies, vertelmomenten, live-illustratie en signeersessies. Jonge lezers kunnen hun oor te luisteren leggen bij o.a. Leo Timmers, Sylvia Vanden Heede, Mattias De Leeuw of Mathilda Masters. In een vertelvoorstelling doet Marc De Bel uit de doeken hoe zijn eerste boek Het ei van oom Trotter is ontstaan en aan welke boeken hij momenteel werkt.

www.iedereenleest.be

6/ Sint vaart over Schelde

©  BELGA

6 december is nog wel even, maar Sinterklaas heeft gemeld dat hij zaterdag om 14u aanmeert aan het Antwerpse Steenplein. Daar wordt hij verwelkomd door Bart Peeters en burgemeester Bart De Wever. Traditiegetrouw zal Sinterklaas opnieuw zijn toespraak geven vanop het balkon van het stadhuis.

Her en der staan ook evenementen rond de Sint op stapel. In Theater Elckerlyc kan je op 13 november tot driemaal toe De Mega Sint Show bijwonen. Daarbij zijn de YouTube- en TikTok-idolen Party Piet Pablo en Love Piet van de partij. Ook het Boterlaerhof in Deurne transformeert vanaf 13 november in een sinterklaaskasteel. In Sint-Niklaas wordt de Grote Markt morgen omgetoverd tot Sinterklaasspeelplein.

www.antwerpen.be

www.elckerlyc.be

www.sinterklaaskasteel.be

7/ ‘Onze planeet’ leidraad van kunstwandeling

Vijf jaar na de succesvolle tentoonstelling Ecce Homo organiseert Galerie Geukens & De Vil opnieuw een grootschalige kunstwandeling in Antwerpen rond een universeel thema: onze planeet. Het kunstenparcours Finis Terrae vindt van 17 november tot 26 februari plaats op diverse locaties in de Antwerpse binnenstad. In de Vlaeykensgang, maar ook in de tuin van de kathedraal, de Sint-Joriskerk, Museum Plantin-Moretus of de Nottebohmzaal stoot je op werk van een dertigtal kunstenaars. Onder hen o.a. Philip Aguirre y Otegui, Francis Alÿs, Ben Sledsens en Anne-Mie Van Kerckhoven. Sommige locaties kan je bezoeken zonder ticket.

www.finis-terrae-antwerpen.com

8/ Sven De Ridder leidt klassiek clubconcert in

Tijdens de Clubconcerten van Antwerp Symphony Orchestra mag het er wat luchtiger aan toe gaan. In de Koningin Elisabethzaal kan je op 17 november genieten van o.m. Rossini’s overbekende ouverture Guillaume Tell, gedirigeerd door de charismatische Eduardo Strausser. Rode draad door het gevarieerd programma is althoboïst Dimitri Mestdag, die met ontwapenende solo’s de show steelt. Acteur Sven De Ridder, die van alle markten thuis is, zal als MC de avond aan elkaar praten. Na afloop wordt het atrium van de Elisabethzaal omgetoverd in een loungeclub waar dj Buscemi draait.

www.antwerpsymphonyorchestra.be

9/ Radio 1 Sessies in de Arenberg

Intergalactic Lovers. ©  Maarten De Bouw

Na een onderbreking van vijf jaar herneemt Radio 1 met de Radio 1 Sessies zijn muzikaal succesrecept. Op 15, 16 en 17 november krijgen drie artiesten de kans om elk een avond muzikale gasten uit te nodigen in de Arenberg. Noordkaap trapt de sessies af en nodigt Raymond van het Groenewoud, Novastar, Meltheads en Johannes Verschaeve uit. Spinvis (16/11) liet zijn oog vallen op Geike, Clouseau, Warhaus, Faberyayo (De Jeugd Van Tegenwoordig) en B.O.X. Intergalactic Lovers (17/11) heeft een avond in petto met Flip Kowlier, Naima Joris, Lennert Coorevits (Compact Disk Dummies), Helmut Lotti en Marble Sounds.

www.radio1.be

10/ Interieurbeurzen in Antwerp Expo

Het is al volop herfst en de winter loert om de hoek. In Antwerp Expo gaat de beurs Sfeer nog tot 14 november op zoek naar nieuwe en verrassende manieren om het binnen en buiten gezellig te maken.

Op Sfeer Antwerpen kan je terecht voor alles wat met wonen, tuin en lifestyle te maken heeft. Je vindt er kunst, meubelen en spullen voor binnen en buiten. Wie wel eens naar The Sky is the Limit keek, zal de goedlachse Romy meteen herkennen. Mio Romy komt naar Sfeer Antwerpen afgezakt met een fashionbus vol kleren en accessoires.

Wie liever tussen oude spullen snuistert, kan daar op 12 en 13 november ook in Antwerp Expo voor terecht.

www.sfeerantwerpen.bewww.rommelant.be