Vincent Scheltiens. ©  Jan Van der Perre

Nacht van de Geschiedenis van Davidsfonds draait rond evolutie Vlaamse beweging

Zandhoven -

Davidsfonds Zandhoven nodigt professor Vincent Scheltiens uit op dinsdag 8 november in het kader van de Nacht van de Geschiedenis. Om 20u geeft hij in de raadzaal van het gemeentehuis van Zandhoven een lezing over het ontstaan van de Vlaamse beweging in het midden van de negentiende eeuw.

Kristin Matthyssen

De Nacht van de Geschiedenis heeft als thema ‘Trots in Vlaanderen’. Met ‘Vlaamse identiteit. The Making Of’ is professor Vincent Scheltiens een geschikte gastspreker om dit thema in te vullen.

We volgen de evolutie, het vallen en opstaan van de Vlaamse beweging tot vandaag.

Scheltiens plaatst hierbij de Vlaamse identiteitsvorming in een breder, Europees perspectief waarbij hij ook kijkt naar Catalonië en Baskenland.

Vincent Scheltiens (1962) is doctor in de geschiedenis en lid van Power in History - Centre for Political History. Hij promoveerde aan de Universiteit Antwerpen op een proefschrift over de Vlaamse en Waalse identiteitsconstructie.

Hij was verbonden aan het Studiecentrum Oorlog en Maatschappij (CegeSoma) van het Algemeen Rijksarchief waar hij in 2010 werkte aan een internationaal onderzoeksproject ‘Privacy en historisch onderzoek’, toegespitst op politiearchieven van voormalige autoritaire staten in Europa in de 20ste eeuw en waar hij in 2015-2016 onderzoek voerde naar het leven van de joodse bevolking in Brussel tussen 1930 en 1950. Let op: de lezing vindt plaats in de raadzaal van het gemeentehuis, en niet in afspanning Sint-Christoffel zoals aanvankelijk werd vermeld, omdat die afspanning om energieredenen in de winter tijdelijk buiten gebruik is gesteld voor lezingen.

Leden van Davidsfonds betalen 7 euro, niet-leden 10 euro.

Vrijdag 25 november staat er ook nog een interessante uitstap op het programma, naar de drukkerij van Mediahuis in Beringen waar onder meer Gazet van Antwerpen, Belang van Limburg en het Nieuwsblad worden gedrukt. De bus vertrekt om 19.15u aan de Kerkstraat 74 aan het kerkplein van Massenhoven. In de drukkerij in Paal-Beringen krijgen de gasten om 20.30u eerst een voorstelling van het bedrijf en vervolgens een rondleiding in de drukkerij waar de gigantische drukpersen tegen een razend tempo aan 200.000 exemplaren per uur voorbij flitsen. Om 23u eindigt het bezoek. Via je deelname bouw je gelijk mee aan een betere toekomst voor kinderen. Van de deelnameprijs wordt namelijk twee euro geschonken aan “Een Hart voor Limburg”.

Leden van Davidsfonds betalen 24 euro, niet-leden 27 euro. Reserveren voor 18 november via annvandriessche58@gmail.com

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio