Weinig hoffelijkheid tijdens drukste ochtendspits van 2022: geen reddingsstrook, verkeer negeert signalisatie na ongeval

Ranst -

Met meer dan driehonderd kilometer file op de Vlaamse snelwegen was het maandag de drukste ochtendspits van het jaar. Dat record kwam er door een combinatie van factoren, met her en der kleinere ongevallen. Zo ook op de E313 in Ranst, waar drie wagens botsten. Tijdens en na het ongeval toonde het verkeer zich helaas weinig hoffelijk tegenover de hulpdiensten.

jtp, svo

LEES OOK. Drukste ochtendspits van 2022 op Vlaamse hoofdwegen, 370 kilometer file

Het ongeval op de E313 gebeurde iets na 8.30u richting Hasselt. Ter hoogte van de Doornaardstraat in Wommelgem gebeurde een ongeval met drie wagens in de staart van een file. Niemand raakte gewond, maar de betrokken wagens moesten wel getakeld worden.

Tijdens de afhandeling van het ongeval waren twee van de vier rijstroken een tijdlang versperd. Dat werd ook aangegeven door de digitale signalisatieborden boven de snelweg, maar ter plaatse was daarvan helaas weinig te merken. Meerdere wagens reden tot aan de afsluiting op de twee linkse rijstroken, om daar op het laatste moment in te schuiven met de nodige frustraties tot gevolg.

Ook na de takeling toonde het verkeer zich niet van zijn meest hoffelijke kant. Terwijl de medewerkers van de FAST nog volop bezig waren met het opruimen van de signalisatie, ontstond bijna een nieuw ongeval door onvoorzichtigheid bij een van de bestuurders.

“Het systeem doet een beroep op de verantwoordelijkheidszin van de weggebruiker, maar helaas zien we inderdaad nog geregeld dat dergelijke signalisatie na een ongeval genegeerd wordt. Ik vrees dat men niet genoeg beseft wat de gevaren zijn, zowel voor zichzelf als voor de hulpdiensten”, zegt woordvoerder Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. “Een rood kruisteken boven een afgesloten rijstrook staat er niet zomaar. Het is belangrijk dat bestuurders weten dat dit altijd in het teken van de veiligheid is.”

© BFM

Reddingsstrook

Op de E313 naar Antwerpen was er maandagmorgen dan weer nauwelijks tot geen sprake van een reddingsstrook. Daar stond een lange file als gevolg van problemen op de Antwerpse Ring. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) lanceerde nochtans afgelopen zomer voor de derde keer een campagne om de reddingsstrook ingeburgerd te krijgen, maar daar was maandagmorgen dus helaas weinig van te merken.

“Het principe is nochtans eenvoudig: vanaf het moment dat er file staat op de snelweg, moet je een reddingsstrook vormen”, legt Bruyninckx uit. Het Vlaams Verkeerscentrum ziet echter nog te vaak dat de regel niet wordt toegepast. “Of dat het principe niet voldoende ingeburgerd is zoals bijvoorbeeld in Duitsland. Zo valt het vaak voor dat men een reddingsstrook vormt, maar eenmaal de eerste hulpdiensten gepasseerd zijn iedereen terug zijn plaats inneemt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ook daar hebben we nog een weg te gaan om de mensen te sensibiliseren. Het verkeer kan pas veilig gebeuren als iedereen de regels correct kent en toepast.” (jtp, svo)

©  BFM

© BFM

©  BFM

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio